Locuiţi la casă sau la bloc? În orice caz, cu siguranţă aveţi cel puţin o debara. În general, aceasta este la fel de veche ca locuinţa, aşa că mereu sunteţi tentat să o schimbaţi atunci când treceţi pe lângă ea. Iată o soluţie economică de a o transforma.
Nu ştiţi ce să le faceţi uşilor din placaj acoperit cu lac vechi, care au căpătat culoarea chihlimbarului? Nu reuşiţi să scăpaţi de senzaţia de lipsă de lumină pe care debaraua a imprimat-o holului? Dacă întreaga casă a primit mobilă nouă, trebuie să luaţi măsuri şi pentru debara.
Materiale
10 şipci decorative;
ţinte;
resturi de şipci profilate pentru cornişe;
vopsea pe bază de apă (aproximativ 1 litru);
4 mânere pentru uşi, din ceramică şi alamă. (toate aceste materiale se găsesc la magazinele de bricolaj)
Etape de lucru:
1.Se curăţă stratul de lac de pe întreaga suprafaţă. Este necesar ca lemnul să nu mai fie lucios, pentru ca vopseaua să adere perfect.
2.Măsuraţi cu atenţie uşile şi desenaţi conturul cadrului decorativ la 10 cm de jur împrejur. Tăiaţi colţurile şipcilor decorative la 45°, şlefuiţi-le uşor şi bateţi-le în ţinte pe suprafaţa uşilor. În afară de aceste şipci, adăugaţi debaralei voastre câteva mici capiteluri.
3.Aşa ar trebui să arate aceste dreptunghiuri realizate din şipci. Nu uitaţi să daţi găurile necesare mânerelor (de obicei, aceste mânere au şuruburi de 4 mm diametru, aşa că pentru găuri folosiţi un burghiu cu diametrul de 5 mm);
4.Vopsiţi întreaga suprafaţă cu atenţie. Aveţi grijă ca vopseaua să nu fie prea groasă, altfel se poate scurge.
5.Lăsaţi să se usuce câteva ore, de preferat până a doua zi. Veţi observa că fibrele lemnului, deşi bine şlefuit, se vor înăspri pe alocuri. Treceţi pe suprafeţele aspre cu şmirghel, fără să frecaţi prea tare. Verificaţi cu mâna dacă suprafaţa este mătăsoasă şi aplicaţi cel de-al doilea strat de vopsea.
6.Aşteptaţi câteva ore, şi dacă se întâmplă să se închidă mai greu, înseamnă că stratul de vopsea a făcut ca dimensiunile lor să crească puţin. Frecaţi muchiile cu şmirghel şi veţi scăpa de inconvenient.
Realizare: arh. Mugur KREISS, ¬mugur@mkdesign.ro