O expoziลฃie cu desenele lui Dan Perjovschi, vernisatฤ la Walter and McBean Galleries din cadrul San Francisco Art Institute, a fost elogiatฤ în presa americanฤ, graficianul român fiind considerat „un model pentru artiลtii viitorului”, potrivit sfgate.com, informeazฤ Mediafax.
Conform publicaลฃiei San Francisco Gate, artistul român reprezintฤ un model pentru artiลtii viitorului, deoarece „opera sa este vie, universalฤ, productivฤ, alertฤ la coliziunile din trecut ลi din prezent ลi neinteresatฤ de permanenลฃฤ”.
Potrivit presei americane, „comedia” lucrฤrilor semnate de Dan Perjovschi constฤ în coordonarea personajelor (sau absenลฃa ei) în relaลฃia cu timpul. Artistul român a conceput aceastฤ expoziลฃie ca un ilustrator de benzi desenate, foarte criptic, care îi lasฤ pe vizitatori sฤ îลi dea seama singuri de înลฃelesul fiecฤrui desen expus.
Lucrฤrile expuse sunt în corelaลฃie cu locul ลi timpul în care artistul a trฤit ลi lucrat: Goflul San Francisco, California, Statele Unite ale Americii, planeta Pฤmânt, istoria omenirii, secolul al XXI-lea.
Expoziลฃia semnatฤ de Dan Perjovschi va fi deschisฤ la San Francisco Art Institute pânฤ pe 18 septembrie.
Dan Perjovschi, nฤscut în 1961, la Sibiu, este grafician, autor de performance ลi ilustrator la Revista 22. Artistul combinฤ desenul ลi graffiti în lucrฤri executate direct pe pereลฃii muzeelor ลi centrelor de artฤ contemporanฤ din toatฤ lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale ลi culturale curente ลi sunt influenลฃate de istoria, tradiลฃiile ลi cultura locului în care expune.
Dan Perjovski a decorat pereลฃi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra ลi MoMa din New York ลi a expus la Paris, Amsterdam, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Berlin, Seul, Koln, Veneลฃia, Moscova. A primit premiul George Maciunas, în 2004, precum ลi Henkel CEE Prize for Contemporary Drawing, în 2002, la Viena. El a definit arta contemporanฤ ลi felul în care ea este prezentatฤ în muzee cu ironia sa caracteristicฤ: „Cubism, Impresionism, Abstract Expresionism, Modernism, Postmodernism, Cafeteria, Shop”.