6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialO ecranizare dupa "De ce iubim femeile" a picat a doua oara

O ecranizare dupa “De ce iubim femeile” a picat a doua oara

» Zicala "Ai pierdut, continua" li se aplica si cineastilor, care participa uneori cu acelasi proiect la mai multe sesiuni de finantare.
» Revirimentul cinematografiei romane atrage spre fotoliul de regizor tot mai multi oameni de teatru, dar si vedete media.
» Printre proiectele respinse la ultima sesiune se numara o ecranizare dupa "De ce iubim femeile", dar si un documentar pe scenariul lui Vladimir Tismaneanu.


La ultima sesiune a
concursului de finantare organizat de Centrul National al Cinematografiei au fost respinse 28 de proiecte de lungmetraj fictiune, 34 de proiecte de lungmetraj debut, 53 de proiecte de scurtmetraj fictiune, 33 proiecte de documentar/animatie, precum si 19 proiecte de dezvoltare. Printre acestea sunt si proiecte respinse de mai multe ori la sesiunile precedente. Daca unii dintre membrii ultimelor doua jurii au considerat ca trebuie pusa o limita proiectelor care se tot inscriu si tot pierd, altii cred ca nu e corect sa limitezi sansa fiecaruia, mai ales ca juriile se schimba de la o sesiune la alta.

Thomas Ciulei: "A patra oara in cinci dati cand sunt respins"

Printre proiectele respinse la ultima sesiune se numara si "The Show Must Go On", proiectul de debut in lungmetrajul de fictiune al documentaristului Thomas Ciulei. Proiectul a mai fost respins in noiembrie 2006, cand a fost depus la sectiunea "Dezvoltare proiect". Thomas Ciulei a obtinut bani din Germania pentru scrierea scenariului. "E a patra oara in cinci dati cand sunt respins la concursul CNC. E demoralizant, si nu stiu ce sa fac. Am impresia ca am interdictie de munca", spune cineastul. "The Show Must Go On", al patrulea proiect pe lista respinsilor, este o comedie a carei actiune se petrece inainte de ‘89, dar Romania se numeste Miranda, povestea urmarind incercarea sefului Securitatii, Popescu, de a-i coopta pe ultimul regizor si pe ultimul actor ai tarii (restul fusesera ucisi) pentru a realiza un film de propaganda (conducatorul Mirandei fiind suparat ca a fost votat doar de 99% dintre cetateni). Cel mai recent film al lui Thomas Ciulei, documentarul de lungmetraj "Podul cu flori", va participa in martie in competitia Festivalului "Cinema du Réel" de la Paris, dar data cand va intra in cinematografele romanesti e inca incerta.

In urma cu cativa ani, cinci cineasti care fusesera colegi de an la UNATC – Radu Muntean, Titus Muntean, Tudor Giurgiu, Vali Hotea si Alexandru Maftei – s-au gandit sa ecranizeze in filmulete de maximum 20 de minute cinci povestiri din bestseller-ul lui Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile". Acum, locul lui Radu Muntean a fost luat de Viorel Timaru, iar proiectul a fost respins din nou. "Nu mai stiu cand l-am depus prima oara, mi se incurca sesiunile in cap", spune Titus Muntean, care ar fi trebuit sa ecranizeze povestirea "Petruta" (dupa un scenariu propriu), dar care a castigat acum cu o alta ecranizare, proiectul de lungmetraj "Caravana cinematografica", dupa Ioan Grosan. Titus Muntean n-a mai facut film din 2003, cand a debutat in lungmetrajul de fictiune cu "Examen".

Vladimir Tismaneanu a picat cu scenariul "Stalinism pentru eternitate"

Printre proiectele de documentar respinse se numara si "Experimentul Pitesti – Reeducarea prin tortura", pe care ar fi trebuit sa-l realizeze Sorin Iliesiu, dupa scenariul sau si al lui Alin Muresan. Scenariul a luat nota 5.34, in vreme ce un alt proiect de documentar lungmetraj in regia lui Sorin Iliesu, "Stalinism pentru eternitate", al carui scenariu e scris de Vladimir Tismaneanu, a luat nota 5.17.
Mircea Daneliuc a pierdut cu un proiect de lungmetraj, "Dante si doamna de fier", dar a castigat cu altul, "Trupul dusmanului tau". Radu Gabrea a castigat bani pentru documentarul de lungmetraj "Glasul rotilor de tren", dar a ratat banii pentru un scurtmetraj documentar si pentru ecranizarea celui de-al doilea roman al trilogiei lui Eginald Schlattner, al carui prim roman, "Cocosul decapitat", l-a transpus deja pe ecran. Filmul n-a intrat inca pe ecranele romanesti, iar intre timp Radu Gabrea a mai realizat un lungmetraj, "Calatoria lui Gruber". Dan Pita s-a clasat al treilea sub linie cu proiectul de lungmetraj "Dimineata unui miracol", in vreme ce cu "Ana", o adaptare a legendei "Mesterul Manole", Alexa Visarion a fost primul sub linie. La concursul CNC au fost respinse si proiecte produse de producatori romani, dar regizate de straini – "Sunetul strazii", scris de romani, dar realizat de spaniolul Jesus del Cerro (care a regizat primul sezon al serialului "Cu un pas inainte", de la Pro TV), se ocupa tot de dans, urmarind incercarea liderului unei trupe street dance bucurestene de a reveni in top.  

Mihaela Radulescu, Dan Puric, Dan Chisu si Oana Pellea nu fac film

Succesul cinematografiei romane din ultimii ani atrage spre regia de film tot mai multi artisti. Acum doi ani, trei oameni de teatru au castigat finantare pentru a realiza lungmetraje de fictiune, insa dintre ei doar Horatiu Malaele se afla cu "Nunta muta" in faza finala, cea a montajului. Printre cei care ar fi dorit finantare pentru proiecte de lungmetraj fictiune debut pe care sa le regizeze se numara regizorii de teatru Ana Margineanu si Alexandru Berceanu (cu cate doua proiecte), Dan Puric (care a iesit penultimul cu "Metropolis My Love") si regizorul Alexander Hausvater ("Amantul doamnei Rebreanu"). si Dan Chisu a participat, cu un scenariu scris de el, "Ursul", pe care ar fi dorit sa-l regizeze dar, desi a avut nota buna la scenariu (7), n-a acumulat puncte suficiente la etapa a doua de jurizare.
Nu doar Hanno Hofer, Adrian Sitaru si Paul Negoescu n-au reusit sa primeasca bani pentru noile lor scurtmetraje de fictune, dar si Oana Pellea, care intentiona sa regizeze scurtmetrajul "Camelia", pe scenariul lui Titi Popescu. Mihaela Radulescu a picat a doua oara cu scenariul comediei "Zaraza", pe care l-a rescris dupa ce picase la prima sesiune de anul trecut. Povestea unei tiganci moderne pe care parintii vor s-o marite dupa legile tiganesti s-a clasat a 21-a pe lista.

Cele mai citite
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Macron este „ extrem de fericit” de eliberarea a trei minori franco-israelieni

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat luni seara că este "extrem de fericit" de eliberarea a trei minori franco-israelieni deţinuţi de Hamas, adăugând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă