0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialO decizie in procesul dintre "Spiru Haret" si Guvern este asteptata peste...

O decizie in procesul dintre “Spiru Haret” si Guvern este asteptata peste trei zile

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca se va pronunta vineri, 14 august, pe fondul procesului deschis de Universitatea "Spiru Haret" pentru suspendarea Hotararii de Guvern care nu ii permite sa organizeze admitere, potrivit NewsIn.

Instanta a luat in discutie, marti, exceptiile invocate de Guvern si sustinute de Ministerul Educatiei.

In plus fata de exceptia invocata la termenul anterior, pe 6 august, Executivul a ridicat si exceptia lipsei calitatii procesuale active, Guvernul sustinand ca Universitatea "Spiru Haret" nu este cuprinsa in hotararea atacata, astfel incat actiunea in instanta nu se justifica.

Ministerul Educatiei a sustinut, la proces, ca Aurelian Bondrea nu ar fi fost numit legal in functia de presedinte al "Spiru Haret", exceptia fiind respinsa, pe motiv ca nu influenteaza fondul cauzei.

Tot vineri, instanta se va pronunta pe exceptiiile ramase.  

Marti, reprezentantii "Spiru Haret" au adus mai multe hotarari judecatoresti definitive in care Bondrea apare ca reprezentant al institutiei.

Procesul deschis de Universitatea "Spiru Haret" pentru suspendarea HG, care nu ii permite aceasteia sa organizeze admitere, s-a amanat, pe 6 august, pana marti, deoarece Executivul a sustinut ca Aurelian Bondrea nu are calitatea de rector si nu poate reprezenta Universitatea.

Astfel, la proces, Guvernul, prin reprezentantii sai, a sustinut ca Bondrea nu este recunoscut ca rector in relatia cu Ministerul Educatiei. Acestia sustin ca actiunea nu ar fi valabila, pentru ca a fost semnata in numele Universitatii de catre Bondrea. Mandatele avocatilor au fost semnate tot de Bondrea, au mai aratat reprezentantii Guvernului.

Ministerul Educatiei a fost de acord cu sustinerile Guvernului.

Reprezentantii Universitatii "Spiru" Haret sustin, in actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti, ca prin HG 749/2009, a carei suspendare o cer in instanta, Guvernul le-a incalcat dreptul la proprietate si dreptul la autonomie universitara.

Reprezentantii Universitatii Spiru Haret au cerut suspendarea executarii HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv ca "se incalca principiul constitutional al autonomiei universitare si dreptul fundamental al oricarei persoane la respectarea proprietatii private", potrivit actiunii depuse in instanta.

Mai mult, in actiune se precizeaza ca, prin aceeasi hotarare de guvern, se incalca drepturile obtinute in urma acreditarii "Spiru Haret" ca universitate particulara. In urma acreditarii prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul sa stabileasca organizarea "fiecarui ciclu universitar de zi, seral, cu frecventa redusa sau la distanta".

Prin urmare, reprezentantii institutiei considera ca Guvernul incalca atat Legea 443/2002, cat si Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, "printr-un act administrativ cu o forta juridica inferioara". Potrivit actiunii, statul incalca obligatia de a se abtine de la orice act care poate duce la pierderea proprietatii private.

In consecinta, in actiunea "Spiru Haret" se arata ca HG 749 trebuie modificata astfel incat sa se permita  "exercitarea legala a activitatii universitatii si a dreptului acesteia de a organiza ciclul universitar de licenta, conform structurii aprobate de Senatul universitatii la 13 mai 2009".

Toate diplomele de licenta si titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar institutia de invatamant ii cere ministrului Ecaterina Andronescu sa inceteze atacurile publice asupra universitatii, a declarat, pe 24 iulie, rectorul Aurelian Bondrea.

Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", institutia pe care o conduce are peste 50 de specializari, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul, autorizate.

De cealalta parte, conform ministerului, dintre cele 31 de facultati ale universitatii, 26 sunt acreditate sau autorizate de institutiile responsabile, cu mentiunea ca avizele au fost obtinute, in majoritatea cazurilor, numai pentru programele de invatamant la zi, insa universitatea are si formele de invatamant la distanta si fara frecventa.

Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, in ultimii sapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numarul documentelor cerute crescand in fiecare an, de la 5.700 in 2003, la nu mai putin de 56.000 anul acesta. Numarul diplomelor ilegale, estimat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.

Cele mai citite

Deca acoperă manevrele rectorului Universității din București

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universității din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător...

Deca acoperă manevrele rectorului Universității din București

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universității din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător...

Familiile franceze vor avea cea mai scumpă cina în acest an, în timp ce românii plătesc cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de sărbători

Românii vor plăti cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de Crăciun în acest an, în timp ce familiile din Franța vor avea cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă