1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialO carte si un film despre ultimul an din viata lui Tolstoi

O carte si un film despre ultimul an din viata lui Tolstoi

» Marti, se va lansa "unul dintre cele mai bune romane istorice scrise in ultimii douazeci de ani", potrivit criticilor. Este vorba despre "Ultima gara", o poveste construita din jurnale despre ultimul an din viata lui Lev Tolstoi. Filmul adaptat se va lansa in toamna si il are in rolul principal pe redutabilul actor Christopher Plummer.

» "Una dintre acele rare opere de fictiune care izbutesc sa impleteasca minutioasa documentare istorica si originalitatea stilului." (New York Times)

"Ultima gara" a vazut lumina tiparului in 1990, iar pana astazi a fost publicata in peste 30 de tari. La noi apare la editura Humanitas Fiction, in colectia "Raftul Denisei".
Rusia anului 1910 este tulbure, trecuta printr-o revolutie, plina de contradictii si totusi inca idilica. Lev Nikolaevici Tolstoi isi cauta mangaierea si linistea, dupa o viata mai mult decat plina. A gustat succesul capodoperelor "Anna Karenina" si "Razboi si pace", e adulat in tara si in lume, este vanat de paparazzi vremurilor pentru ca orice barfa venita de la conacul Iasnaia Poliana – locul unde s-a nascut si unde vrea sa fie inmormantat – este valoroasa pentru multime, stiindu-se ca relatia cu sotia sa, Sofia Andreevna, este tensionata. Tolstoi vrea sa-si lase operele intregii lumi, sotia lui vrea sa administreze ea drepturile de autor pentru a asigura un trai linistit copiilor si mai ales nepotilor.

"Dupa cum ii spune  deseori Lev Nikolaevici, nu trebuie sa te astepti sa faci avere de pe urma unor carti scrise in folosul omenirii. Il deranjeaza faptul ca cineva, mai ales cei saraci, ar trebui sa plateasca pentru a citi ce a scris el", mentioneaza in jurnal prietenul si doctorul personal si al lui Tolstoi, Dr. Makovitki.

Intre timp, scriitorul rus se grabeste sa lase posteritatii toate scrierile sale in regula, sa clarifice ultimele sale teorii, sa nu dea loc de interpretari, iar pentru asta il angajeaza pe Valentin Bulgakov ca secretar personal. "Faptul ca speculatiile despre viata de dupa moarte  sau rai si iad sunt superficiale si gresite ar trebui sa fie deja limpede. Daca sufletul s-ar duce undeva dupa moarte, ar trebui sa se refugieze undeva inainte de nastere. Dar nimeni nu pare sa remarce asta", scria, de pilda, preocupat, Lev Tolstoi.
In acest context, idolul tolstoienilor aciuati pe langa mosie plateste pretul faimei: este sfasiat intre "religia" saraciei, pe care a imbratisat-o cu speranta celui care vrea sa-si salveze sufletul, si traiul fastuos impus de Sofia Andreevna, el negasandu-si linistea. Dornic sa i se piarda urma, paraseste Iasnaia Poliana, locul in care si-a petrecut aproape intreaga viata. Fuge alaturi de Sasa (Alexandra), fiica cea mai devotata, si doctorul sau personal. Are 82 si calatoria se transforma intr-un ultim drum. Moare intr-o gara, Astapovo, relativ nu foarte departe de casa lui. In spatele misterioasei fugi sta insa un sir de evenimente tumultuoase pe care Parini le aduce la lumina din jurnalele si insemnarile care au insotit fiecare clipa a existentei marelui scriitor rus.

Geneza unui sfarsit
Scriitorul american Jay Parini spune ca, desi volumul are unele dintre ornamentele si formularile cercetarii literare, este o opera de fictiune. Romanul este scris numai din perspectiva insemnarilor personale ale protagonistilor. In acele vremuri "pana si servitoarele tineau jurnale". La un moment dat, Parini chiar se foloseste de un artificiu, "publicand" o insemnare ce-i apartine, semnata doar J.P.
Ajutorul spune ca a inceput cercetarea cu o jumatate de deceniu inainte de a publica "Ultima gara". Startul a fost dat dupa ce a descoperit intr-un anticariat din Neapole jurnalul lui Valentin Bulgakov – unul dintre personajele centrale ale cartii, care in filmul "Last Station" va primi o mai mare amploare. Actorul care il interpreteaza pe Bulgakov este charmantul James McAvoy ("Ultimul rege al Scotiei"). Jurnalul descoperit este scris numai in perioada de un an, cat timp a stat alaturi de Tolstoi in calitate de secretar.

 

Pornind de aici, Parini descopera ca si ceilalti din anturajul scriitorului tineau propriile jurnale. Asa a ajuns sa studieze insemnarile discipolului Vladimir Certkov, ale Sofiei Andreevna Tolstaia, Ilia si Lev, Serghei, Tania si Alexandra Tolstoi, Dusan Makovitki (doctorul personal) si altii. A descoperit ca ele reflecta imaginea ultimei parti din viata scriitorului ca un caleidoscop. Ajustarile si adaugirile nu fac altceva decat sa dea ritm si continuitate unei povesti fascinante.
Vocile narative se impletesc, iar istorisirile redau drama unui om sfasiat de contradictii, deopotriva bland si impulsiv, genial si naiv, idolatrizat si manipulat, iubit si hulit. Cartea este vie, nu are nici o legatura cu stilul scrieriilor marelui Tolstoi, este captivanta, practic o mica biografie atipica scrisa in stilul romanelor de succes americane.

Filmul "Last Station"
Publicitatea creata in jurul cartii, peste tot in lume, face ca filmul sa fie asteptat cu nerabdare. Va avea premiera in acest an, iar in Romania este programat in toamna.
In rolurile principale ii regasim pe inegalabilii Helen Mirren, Christopher Plummer, James McAvoy si Paul Giamatti. Regizorul Michael Hoffman a lucrat pe scenariu alaturi de autorul cartii, Jay Parini. Cei doi au ales sa-i dea o mai mare consistenta personajului Bulgakov, reprezentantul generatiei tinere, aflat in permanenta contradictie cu Tolstoi.

Cele mai citite

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...
Ultima oră
Pe aceeași temă