Beatles! Toată lumea știe acum celebra formație britanică ce a înnebunit întreaga lume. Însă, la începutul anilor ’60 ei abia începeau să-și facă un drum în muzică prin câteva concerte în Hamburg, aranjate de niște prieteni! La începutul lui 1963, succesul începuse să-și facă apariția.
Pe 27 aprilie 1963 formația Beatles susținea un concert la Memorial Hall în Northwich, Marea Britanie – pe afișul care promova spectacolul stătea scris, cu litere de-o șchioapă: „Cei care cântă piesa „Please, Please Me»“. A doua zi, John Lennon lua primul avion spre Barcelona, unde urma să petreacă câteva zile – într-o binemeritată vacanță – alături de managerul trupei, Brian Epstein. Ceilalți trei membri ai trupei, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr se îndreptau tot către Spania, dar mult mai departe de țărmul european și mai aproape de cel al continentului negru. Destinația? Tenerife, cea mai mare dintre insulele Arhipelagului Canare. Aici, băieții urmau să petreacă mai mult de o săptămână alături de doi dintre prietenii lor germani din Hamburg, graficianul Klaus Voormann și fotografa Astrid Kirchherr.
Pentru Beatles, Tenerife era o pauză – chiar dacă cariera lor era abia la început – în drumul lor spre cucerirea întregii lumi cu cântecele lor. Nisipul negru al insulei, vulcanul Teide care se înalță chiar în mijlocul insulei și băile de soare pe care le puteau avea la orice oră din zi erau atât de exotice pentru cei trei membri Beatles precum celebritatea lor tocmai descoperită. Însă nimic din succesul britanic nu-i urmase până aici. Cei trei întrebau lumea pe stradă „Ne cunoașteți? Suntem Beatles!”, însă trecătorii îi priveau nedumeriți și-și continuau drumul. În același timp, și insula spaniolilor nu era obișnuită cu celebritatea. Populația insulei depășea cu greu 60.000 de locuitori, iar numărul turiștilor nu era nici pe departe foarte mare, cu greu ajungând la șapte-opt sute de mii anual în cei mai buni ani. Coasta sudică spaniolă – Costa del Sol – îi atrăgea mai mult pe turiști, iar în plus zborurile către această destinație nu erau tocmai numeroase. Însă, începutul anilor ’60 a reprezentant și începutul unei dezvoltări turistice a insulei la care mulți localnici nici nu visau. „Legenda” (sau gura lumii, a locuitorilor insulei) spune că Beatles a făcut insula celebră în Marea Britanie, pozele cu cei trei – făcute de cea care urma să devină fotografa oficială a trupei, Astrid Kirchherr – circulând la scurt timp prin mai toată presa. Adevărat sau nu, britanicii sunt de zeci de ani cei mai atrași de această insulă. Astăzi, cu peste 12 milioane de turiști anual, Tenerife a devenit mai mult decât o simplă destinație de vacanță, a devenit un trofeu pe care tot mai mulți turiști îl vor în palmaresul lor de călătorii, fie că este vorba de călătorii de afaceri, fie că este vorba de concedii cu prietenii sau cu familia.
Luxul, la el acasă
Dintr-o insulă destul de săracă și care în urmă cu aproape 50 de ani se ocupa de cultivarea bananelor, astăzi Tenerife este de nerecunoscut: hoteluri luxoase de cinci stele cu peste 10 etaje și spa-uri în fața cărora nimeni nu poate să reziste sunt la tot pasul, mașini luxoase circulă pe străzi și bucătari care servesc mâncăruri gourmet la restaurante decorate cu o stea Michelin, care indică un statut aparte acelei locații. Majoritatea acestor hoteluri de lux se găsesc pe coasta de vest a insulei.
Înconjurat de șase hectare de păduri tropicale pe de-o parte și de plaja Duque pe de cealaltă parte, Gran Hotel Bahia del Duque este unul dintre cele mai luxoase ansambluri hoteliere de pe insulă. Prețul per noapte variază între 200 și 1.000 de euro pentru două persoane, dar pentru cei care-și doresc o experiență de neuitat este locul perfect. Dincolo de camerele decorate de către designeri de interiori celebri cu obiecte semnate de alte celebrități din domeniu, turistul beneficiază de un tratament „all inclusive” și când spunem asta nu ne referim la mâncare. Astfel, cei care vor să mai facă și altceva decât mers la plajă au la dispoziție terenuri și cursuri de tenis și golf – în unele cazuri incluse în prețul șederii – sau chiar plimbări cu ambarcațiuni de lux în jurul coastei. De asemenea, pentru cei care vor să aibă o experiență de neuitat hotelul oferă și ieșiri în larg pentru observarea de balene.
Cum se cucerește Tenerife
Localnicii spun că nu ai vizitat insula dacă nu ai „îmblânzit monstrul”. Și când spun asta nu se referă la ceva fiare sălbatice, ci la cel mai înalt pisc de pe teritoriul Spaniei – Pico del Teide (vârful muntelui El Teide), care ajunge la 3.718 m atitudine. Dacă pe timpul iernii și până în perioada martie-aprilie, în zona vârfului se găsesc zăpadă și gheață în straturi de grosimi considerabile, vara aceasta dispare, însă asta nu înseamnă că puteți merge îmbrăcați ca și cum v-ați duce la plajă. Așa că, dacă vă decideți să urcați aveți două posibilități – cu telecabina sau pe jos. Este clar că cel de-al doilea traseu este mult mai anevoios, dar în același timp mult mai atractiv pentru cei care sunt pasionați de munte, însă nici primul nu este lipsit de „capcane”. Astfel, dacă decideți să luați telecabina, trebuie să cumpărați un bilet valabil o oră și să plătiți 25 de euro. În cazul în care depășiți limita de o oră puteți plăti (nu este o regulă generală!) o penalizare suplimentară de 12,5 euro pentru a putea lua telecabina înapoi. Drumul „pe sârmă” se face numai până la 3.550 m. Rezervările pentru biletele de teleferic se fac pe site-ul www.telefericoteide.com sau se achiziționează din incinta Parcului Național.
De aici, accesul până pe vârf se face la pas, însă aveți nevoie de un permis special fără de care este strict interzis să continuați călătoria. Permisul poate fi obținut online de pe site-ul www.reservasparquesnacionales.es și este valabil numai pentru o anumită dată și numai pentru persoana pe numele căreia a fost emis. O dată ajunși în vârf, veți avea nevoie de câteva minute de odihnă – respirați încet și stați așezați pentru a vă acomoda cu condițiile de la această înălțime. Odată ce repausul s-a terminat, trageți aer în piept și savurați peisajul care vă va tăia răsuflarea cu siguranță! Este important de știut că dacă în momentul în care vă dați jos din teleferic începeți să aveți simptomele specifice răului de înălțime este recomandat să coborâți imediat, iar dacă ați pierdut telefericul să stați cât mai liniștiți până la plecarea următorului.
Întregul Parc Național Teide, care mai cuprinde pe lângă Vârful Teide și Vârful Viejo (3.135 m), este înscris în patrimoniul mondial al UNESCO, înălțându-se la 7.500 de metri față de fundul oceanului. De asemenea, la nivel mondial, acest complex vulcanic este considerat a fi al treilea ca mărime, după Mauna Kea (4205 m) și Mauna Loa (4170 m), ambele aflate în Insula Hawaii.
Una dintre cele mai mari atracții ale insulei, după plajele sale extraordinare, sunt delfinii și balenele care „locuiesc” nu chiar foarte departe de țărm. De aceea trebuie neapărat să mergeți într-o excursie pe mare pentru a vedea aceste mamifere mai de-aproape. Nu vă fie teamă, nu vi se poate întâmpla nimic, pentru că bărcile păstrează distanța regulamentară față de balene, însă în ceea ce-i privește pe delfini distanța minimă a dispărut de mult. M/S Katrin este un fost vas care a străbătut apele Mării Nordului în lung și în lat pentru a pescui crabi. Acum, aflat „la pensie” s-a retras în apele liniștite ale Canarelor unde în fiecare zi a săptămânii – cu excepția sâmbetelor – iese în larg pentru a duce turiștii cât mai aproape de habitatul natural al balenelor-pilot și al delfinilor.
De cele mai multe ori balenele pilot – care stau în grupuri – vor putea fi observate făcându-și siesta după ce au servit masa la peste 600 m adâncime. În schimb, delfinii au un comportament diferit, apropiindu-se de barcă, înotând în paralel cu aceasta sau pur și simplu holbându-se la turiștii care-i filmează. Nu vă faceți griji, veți avea parte de un spectacol inedit din partea lor, inclusiv celebrele chicoteli și jeturi de apă. Cu puțin noroc veți putea vedea și vulturi de mare, broaște țestoase mai mici sau mai mari, dar și pești zburători. O astfel de călătorie pe mare durează între 2 și 5 ore și are un preț cuprins între 20 și 40 de euro. Călătoria cu M/S Katrin costă aproximativ 35 de euro și nu include nici un serviciu de catering, dar veți putea cumpăra de la bord apă, sucuri sau sandvișiuri.
OFERTE
Cum ajungi?
Cel mai bun orar de zbor si tariful îl obţineţi zburând cu Tarom până la Barcelona şi apoi cu Air Europa până în Tenerife (aeroportul Tenerife Nord), ambele companii aeriene fiind membre ale alianţei SkyTeam, ceea ce vă oferă acces la cele mai bune tarife pentru această destinaţie. Tarifele încep de la 320 euro/persoană, dus-întors (taxe de aeroport şi un bagaj de cală de 23 kilograme incluse).
Pentru aeroportul Tenerife Sud, cel mai bun orar de zbor îl au companiile British Airways (la dus, via Londra) şi Vueling (la întors, via Barcelona), însă tarifele încep de la 450 euro/persoană (taxe de aeroport şi un bagaj de cală de 23 kilograme incluse).
Locuri de vizitat
Siam Park
Este, așa cum anuță și sloganul de la intrarea în acest parc, „regatul apelor” și este un parc cu tematică tailandeză, fiind inaugurat chiar de Prințesa Maha Chakri Sirindhorn a Thailandei. Este vorba de un parc acvatic de distracții a cărui construcție a durat foarte mulți ani, localnicii chiar glumind că încerca să concureze Sagrada Familia din Barcelona la capitolul depășirea datelor stabilite pentru finalizarea proiectului.
Loro Park
Autodeclarat un loc care trebuie neapărat vizitat, Loro Park este o imensă grădină zoologică, unde puteți admira peste 340 de papagali alături de alte zeci de animale exotice. Două dintre cele mai mari atracții ale acestui amplasament sunt show-urile acvatice cu orci, lei de mare și delfini. De asemenea, nu ratați spectacolele cu papagali.
Safari…
… în submarin. Dacă nu știți cum este și v-am făcut curioși, trebuie neapărat să încercați. Îmbarcați la bordul lui „Yellow Submarine” (submarinul galben, nume inspirat de o melodie celebră a grupului Beatles) veți coborî în străfundul apelor oceanului Atlantic care sunt de o claritate incredibilă. Veți putea admira anghile, baracude, peşti flaut şi stele de mare, iar dacă sunteți norocoși chiar o balenă-pilot înnotând.
Showtime
Cum este Moulin Rouge pentru Paris, așa este Showtime pentru Tenerife. Trebuie neapărat să mergeți la spectacolul „The Sound of Musicals”. Spectacolul este o călătorie extraordinară prin marile metropole muzicale ale lumii, de la Chicago unde vă veți întâlni cu Roxie Hart, Billy Flynn și ‘All That Jazz’, până în Las Vegas unde fetele „Copacabana” vă vor încânta. Mai sunt incluse și alte melodii și dansuri consacrate, din ”Dirty Dancing”, „Evita”, „Riverdance”, „Les Miserables” și, evident, „The Sound of Music”. Biletul include și o cină cu două feluri de mâncare și vin la discreție.
MB Abama Tenerife
Pentru cei care vor să vadă cum este să mănânce un prânz sau o cină într-unul dintre cele mai apreciate restaurante ale lumii acesta este locul ideal – Restaurantul MB. Decorat de puțină vreme cu o celebră stea Michelin, restaurantul este unul simplu la prima vedere, însă extrem de „colorat” când vine vorba de mâncare și servicii. Sub bacheta bucătarului șef Martín Berasategui zeci de feluri de mâncare din diverse bucătării internaționale au fost transformate în feluri nemaiîntâlnite până acum care pot cuceri pe oricare dintre dumneavoastră.
5 lucruri pe care nu le știai despre Tenerife
O plajă numai pentru tine
Lungă de 340 metri și lată de aproximativ 30 metri, plaja El Navio este una dintre perlele acestei insule pentru cei care-și doresc să stea la soare sau să înoate departe de miile de turiști ce populează plajele celebre. Această plajă virgină îți garantează momente de liniște, iar stâncile ce se ridică în spatele ei – abrupte – îți asigură un peisaj unic, dar și umbră atunci când razele soarelui sunt prea puternice. Fiind o plajă virgină nu există servicii specifice, așa că va trebui să-ți aduci toate cele necesare – mai ales prosopul de plajă.
Nisipul negru
Dacă nu ați pășit pe nisip negru ca tăciunele până acum, în Tenerife veți avea ocazia să o faceți. Datorită originilor vulcanice câteva părți ale insulei sunt pline de roci și nisipuri vulcanice. Chiar dacă acest nisip nu este suficient de fin, merită să faceți o plimbare pe una dintre plajele acestea virgine – ele nu sunt amenajate pentru turiști. Aceste plaje sunt unice în lume.
Ploaia de meteoriți
Are loc de peste 2.000 de ani în aceeași perioadă a anului – luna august – și este un fenomen natural și unul dintre cele mai mari mistere ale universului. Mai mult de 60 de stele vor „cădea din cer” în fiecare oră, iar spectacolul creat este unul unic! Punctul cel mai bun de observare este vârful muntelui Teide. Pentru acest an, evenimentul ar urma să aibă loc în primele ore ale zilei de 12 august.
Steagul Scoției
La o primă vedere, steagul insulei Tenerife este identic cu cel al Scoției. Pentru cineva care nu este un specialist în artă grafică este o concluzie facilă! Însă, diferența este făcută de nuanța de albastru a steagului, care în cazul Scoției este mai deschis la culoare, în timp ce al insulei din Canare este mai închis și semnifică culoarea intensă a apelor ce înconjoară insula.
Brațul Generalului Nelson
Tenerife a fost ultima insulă care a căzut în mâinile spaniolilor. Se întâmpla în 1496.
După 301 ani în care insula a fost invadată foarte des de hoarde de pirați, se produce o invazie a britanicilor conduși de Generalul Nelson. Acesta a fost grav rănit, o ghiulea spulberându-i brațul drept. Tunul care a tras acea ghiulea, denumit „El Tigre” (Tigrul) se află astăzi expus la Museo Militar de Almeyda.