3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialNYT: Munitii furnizate de SUA trupelor afgane au ajuns in mainile talibanilor

NYT: Munitii furnizate de SUA trupelor afgane au ajuns in mainile talibanilor

O parte din munitiile americane destinate fortelor afgane au ajuns in mainile talibanilor, ceea ce ii ajuta sa desfasoare de cativa ani, mai bine echipati, o insurectie impotriva fortelor afgane si americane, relateaza miercuri New York Times, citat de AFP.

Dintre cele 30 de incarcatoare de pusti recuperate de la insurgenti talibani din estul Afganistanului luna trecuta, cel putin 17 contineau cartuse "identice" cu cele ale munitiei furnizate de Statele Unite fortelor afgane, potrivit New York Times.
Chiar daca "amploarea deturnarii (de arme si munitii – n.red.) este in continuare necunoscuta", cotidianul american subliniaza ca "lipsa de disciplina si o coruptie puternica in cadrul fortelor afgane ii pot ajuta pe insurgenti sa fie aprovizionati in continuare". In plus, controalele armelor si munitiilor desfasurate de Washington si Kabul sunt "neregulate".

Dupa o serie de critici privind faptul ca miile de arme furnizate fortelor de securitate afgane nu sunt urmarite, Pentagonul a creat recent o baza de date si a facut din aceasta problema una dintre prioritatile sale.

Trecerea armelor americane in mainile insurgentilor este "unul dintre cele mai rele scenarii", a declarat generalul Anthony Ierardi, unul dintre militarii insarcinati cu aprovizionarea fortelor afgane.

Oficiali militari au declarat pentru New York Times ca fortele americane nu examineaza sistematic armele recuperate de la talibani si nici nu incearca sa afle daca Guvernul afgan aprovizioneaza, chiar si indirect, insurgentii.

Atacurile insurgentilor afgani, printre care talibanii, indepartati de la putere la sfarsitul anului 2001 de o coalitie condusa de Statele Unite, au crescut in intensitate in ultimii doi ani, in pofida prezentei a 70.000 de soldati straini, carora li se vor alatura in urmatoare luni inca 21.000 de militari americani.

Cele mai citite

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vine în România

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi al Uniunii Europene, va efectua, în perioada 7-8 decembrie 2023, o vizită oficială la București. În ziua de 7 decembrie,...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Alertă alimentară. Pui cu salmonella, retras de la vânzare

Un lot de carne de pui congelată a fost retras din magazine din cauza contaminării cu Salmonella, anunţă ANSVSA. Un lot de sferturi posterioare de pui congelate  produse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă