17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialNunta cu playback

Nunta cu playback

O comedie cuminte, fara mari pretentii, "Nunta cu divort" este o adaptare dupa scrierile unuia din cei mai mari scriitori ai limbii idis, Salom Alehem.  

Undeva, la Piata Unirii, exista un teatru care, de cele multe ori, nu figureaza intre optiunile spectatorilor obisnuiti. E drept, rareori Teatrul Evreiesc de Stat a venit cu spectacole care "sa rupa gura targului". In spatele magazinului Unirea, in cladirea inconjurata pana nu demult de case in paragina si care, cat de curand, va fi inconjurata doar de blocuri de sticla, Teatrul Evreiesc isi vede (prea) cuminte de treaba. Cu spectacole programate, in general, dimineata la sfarsit de saptamana, cu piese sau adaptari dupa proze ale unor scriitori evrei sau cu piese despre evrei, Teatrul Evreiesc e singura institutie de spectacole din Bucuresti care apartine unei minoritati. Dar asta nu inseamna ca montarile de acolo sunt exclusiv dedicate evreilor. Toate spectacolele in idis beneficiaza de traducere. Pe langa acestea sunt multe spectacole in limba romana, iar in repertoriu, pe langa adaptari ale unor le­gende si mituri iudaice, figureaza comedii de tot soiul sau piese clasice din repertoriul romanesc sau international: "Steaua fara nume" a lui Mihail Sebastian sau "Jocul regilor" de Pavel Kohut sunt doar doua titluri arhicunoscute.

 

A vedea un musical in idis este un "must" pentru orice iubitor de teatru.

Poate cel mai interesant tip de spectacol din repertoriul TES este comedia muzicala, genul care a stat la baza aparitiei teatrului in idis. Sa nu uitam ca prima trupa profesionista a acestui gen a aparut in Romania, creata de Avram Goldfaden in 1876, la Iasi. Genul sta chiar la baza aparitiei marilor musicaluri ale secolului al XX-lea.

O astfel de comedie in idis este si spectacolul "Nunta cu divort" dupa Salom Alehem. Montata de actorul si regizorul Dan Tudor, piesa e o poveste simpla despre o casatorie aranjata, despre neintelegerile dintre parinti si iubirea din cuplu, despre rautatea soacrei si barfele satului. Fara "cioace", fara o gluma cu tenta sexuala la doua minute, asa cum se intampla adeseori in ceea ce altii numesc "comedii de public", "Nunta cu divort" ar putea fi o perfecta alegere pentru o sambata seara. Numai ca la TES se joaca dimineata. Oricum, a vedea un musical in idis este un "must" pentru orice iubitor de teatru, echivaland aproape cu vizionarea unei piese de muzeu.

Dar, pe vremea lui Goldfaden nu se inventase inca dusmanul numarul unu al spectacolelor muzicale: playback-ul, folosit si in "Nunta cu divort".  Sigur, e mult mai comod ca melodiile sa fie inregistrate pe banda, numai ca asta distruge intreaga energie a unui astfel de spectacol. Iar la Teatrul Evreiesc exista si dotare tehnica, si actori foarte buni, capabili sa cante "live".

La final, o veste pentru cei care n-au mai fost de mult in cladirea de pe strada Iuliu Barasch. Sistemul de traducere simultana, cel creat in anii ’70, ce consta din jumatati de receptoare de telefon care se conectau prin manerele scaunelor, a fost inlocuit. Traducerea in limba romana se poate citi acum pe un ecran electronic.

NUNTA CU DIVORT
Comedie muzicala. 1h 10min.
Regia: Dan Tudor.

Cu: Viorica Bantas, Mihai Ciuca/Marius Drogeanu, Geni Brenda, Veaceslav Grosu, Leonie Waldman Eliad, Mircea Drimbareanu, Nicolae Calugarita, Mircea Dragoman, Nicolae Predica, Mirela Nicolau.

Spectacol in limba idis.
Teatrul Evreiesc de Stat (Str. Dr. Iuliu Barasch nr. 15, tel. 021.323.45.30).

Cele mai citite

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Furia vocilor franceze zguduie Palatul Elysee. Mii de protestatari contestă numirea noului premier

Organizatorii au declarat că, sâmbătă, aproximativ 300.000 de persoane au manifestat pașnic în toată Franța Partidele de stânga îl acuză pe Macron că ignoră rezultatele...

Marcel Ciolacu ironic la întrebarea dacă împarte același bazin electoral cu Mircea Geoană: Nu l-am găsit acolo

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, consideră că o eventuală candidatură a fostului secretar general al NATO, Mircea Geoană la funcţia de...
Ultima oră
Pe aceeași temă