21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialNumai patru constanteni au declarat ca produc tuica in propria gospodarie

Numai patru constanteni au declarat ca produc tuica in propria gospodarie

Constantenii care produc tuica sau rachiu de fructe pentru propriul consum in propria gospodarie aveau obligatia sa-si inregistreze, la administratiile financiare de care apartin, instalatiile pe care le detin. Data-limita pentru acest lucru a fost 31 ianuarie 2007. Potrivit legii, cei care nu au facut inca acest lucru risca amenzi de pana la 100.000 de lei, respectiv un miliard de lei vechi. Nu exista insa nici o institutie abilitata sa aplice aceste amenzi.
Persoanele care produc tuica sau rachiu de fructe in limita a 50 de litri pe an cu concentratia alcoolica de 100% in volum au obligatia sa le inregistreze la administratiile finantelor publice locale. Cele care realizeaza astfel de produse pentru consumul propriu au obligatia de a inscrie in declaratie si cantitatile estimate a fi obtinute la nivelul unui an. Potrivit directorului executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Vasilica Mihai, "neinregistrarea gospodariilor individuale la administratiile finantelor publice in raza carora isi au domiciliul, respectiv detinerea de produse accizabile in afara regimului suspensiv care nu au fost introduse in sistemul de accizare conform Titlului VII din Codul Fiscal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum si cu confiscarea produselor". Directorul DGFP Constanta precizeaza ca lucrurile nu se opresc aici: in situatia in care produsele au fost vandute, se va trece la confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare.

Modalitatea de declarare

Inregistrarea instalatiilor se face pe baza unei declaratii pe propria raspundere. Administratiile finantelor publice vor inregistra intr-un registru special gospodariile individuale.
Registrul special va cuprinde date cu privire la numele si adresa gospodariei individuale, instalatiile de productie detinute si capacitatea acestora, precum si rubrici aferente operatiunilor de desigilare si resigilare a instalatiilor. Atunci cand gospodaria individuala intentioneaza sa produca tuica si rachiuri din recolta proprie, aceasta va solicita in scris administratiei finantelor publice in raza careia isi are domiciliul desigilarea instalatiei, mentionand totodata cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care va functiona instalatia, precum si cantitatea de produs estimata a se obtine.
In acest caz, producatorul trebuie sa detina si mijloacele legale necesare pentru masurarea cantitatii si a concentratiei alcoolice a produselor obtinute. Cu alte cuvinte, el trebuie sa faca un drum si la Metrologie…

 
Valoarea accizei

In prima zi lucratoare dupa expirarea perioadei de functionare a instalatiei de productie de tuica si rachiuri, administratia finantelor publice care a desigilat instalatia va proceda la resigilarea acesteia, daca producatorul nu a solicitat modificarea perioadei de functionare a instalatiei declarate initial, precum si la calculul accizei datorate.
In acest caz, acciza devine exigibila la momentul resigilarii instalatiilor de productie, iar termenul de plata este pana pe data 25 a lunii imediat urmatoare celei in care acciza a devenit exigibila. Pentru cantitatea de pana la 50 de litri de produs destinata consumului propriu al unei gospodarii individuale, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din cota-standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 375 euro/hl alcool pur.

Hotul neprins, negustor cinstit

Una dintre problemele cel mai greu de rezolvat in privinta declararii acestor produse alcoolice este posibilitatea de verificare a declaratiilor. Este greu de crezut ca in intreg judetul Constanta exista numai patru producatori care realizeaza tuica in gospodariile individuale, in conditiile in care acesta este un adevarat ”sport national” printre romani. "Codul Fiscal nu a prevazut modalitatea de verificare de catre organele fiscale, pe teren, a distileriilor nedeclarate", recunoaste Vasilica Mihai, directorul executiv al DGFP Constanta. Comisarul-sef al Garzii Financiare Constanta,
Cristian Radu, spune ca institutia pe care o conduce nu are dreptul sa controleze locuintele persoanelor fizice, decat daca exista mandat de perchezitie de la Parchet. Pe de alta parte, este evident ca Garda Financiara are treburi mult mai importante decat sa urmareasca batranii care produc cativa litri de tuica. In aceste conditii, ramane de vazut cum se vor aplica amenzile de un miliard de lei vechi prevazute de Codul Fiscal.

Ministerul Agriculturii se implica

In acest razboi s-a implicat si ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, care a propus Ministerului Finantelor sa modifice sistemul de accizare a micilor producatorilor de tuica sau rachiu, prin eliminarea taxei pentru productia de pana la 400 de litri si aplicarea unui cote de numai 50% din acciza la cantitatile cuprinse intre 400 si 1.000 litri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă