Intr-un recent comunicat de presa facut public de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului IPS Anania sustine ca hotararea luata in Sfantul Sinod, de divizare a Mitropoliei Ardealului, sta “sub pecetea Duhului Sfant” si ca Adunarea Nationala Bisericeasca nu poate invalida aceasta lovitura de forta fara riscul de a fi dizolvata.
Preotul Ioan Marin Malinas ne trimite insa argumente imbatabile ca nu toate hotararile luate de-a lungul anilor in Sf. Sinod al BOR stau “sub pecetea Duhului Sfant”. Prin urmare si recenta decizie de infiintare a unei noi mitropolii a Clujului sta sub semnul aceleiasi prea umane precaritati istorice, deci poate fi invalidata de Adunarea Nationala Bisericeasca, in conformitate cu legiuirile in vigoare ale Bisericii Ortodoxe Romane. Publicam interventia parintelui Ioan Marin Malinas, care sintetizeaza o serie de argumente istorice cu totul convingatoare:
“Sa nu ne osandim in fata lui Dumnezeu justificand sau aruncand imperfectiunile noastre pe seama Sfantului si de viata datatorului Duh. Daca Sinoadele se afla toate "sub pecetea Sfantului Duh", atunci cum justifica IPS Bartolomeu unele Sinoade care nu numai ca nu fac cinste Bisericii Ortodoxe, ci au fost chiar constestate de aceasta, cum ar fi Sinodul talharesc din anul 449 de la Efes, Sinoadele iconoclaste, Sinoadele unioniste etc.? Dar sa nu mergem prea adanc in istoria bisericeasca, ci sa ne marginim la ultimii cincizeci de ani:
– Sinodul lui Stalin de la Moscova din anul 1948 poate fi digerat de ierarhul clujean?
– Sinodul din 1950, care l-a depus pe episcopul anticomunist Nicolae Popovici al Oradei pentru ca a relatat situatia Bisericii din Rusia, a fost tot sub pecetea Duhului Sfant?
– Sinodul din 1948, care a desfiintat Biserica Unita din Ardeal si a consimtit aruncarea in puscarie a episcopilor acesteia, a fost tot sub pecetea Duhului Sfant?
– Sinodul care a determinat sciziunea bisericeasca a romanilor din America a fost tot sub pecetea Duhului Sfant?
– Actiunile de denigrare contra arhiepiscopului Valerian Trifa si a tuturor preotilor si laicilor romani din diaspora care nu au repetat poezia de acasa privitoare la regimul comunist au fost tot sub pecetea Duhului Sfant?
– Sinodul din 1958, care a "binecuvantat" decretul comunist de desfiintare a manastirilor ortodoxe din Romania, scotand in strada peste noapte sute de calugari si calugarite, a fost tot sub pecetea Sfantului Duh? (Actualul patriarh umbla pe atunci pe la manastiri pentru "a pune in aplicare" decretul. Amintirile sunt inca vii, mai traiesc calugari si calugarite care au trait acele evenimente!)
– Abandonarea Bisericii Ortodoxe Romane din Basarabia si Bucovina de Nord dupa 1945 a fost tot sub pecetea Duhului Sfant?
– Reducerea eparhiilor in 1949 a fost tot sub pecetea Duhului Sfant? (Au mai ramas 12 eparhii in Romania in toata perioada comunista; spre sfarsit au mai fost reinfiintate cateva, doar din motive politice si din ratiuni de politica externa).
Se cuvine mai degraba sa renuntam la triumfalisme, sa ne recunoastem cu umilinta imperfectiunile si sa cautam vindecarea ranilor inca necicatrizate, nu sa deschidem alte rani noi”.