22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialNu exista prevederi legale pentru inmormantarea nou-nascutilor abandonati

Nu exista prevederi legale pentru inmormantarea nou-nascutilor abandonati

Legislatia actuala a pierdut din vedere un amanunt extrem de important care da batai de cap medicilor legisti. Este vorba despre pasii ce trebuie urmati in cazul in care un copil abadonat moare pe patul de spital. Vidul legislativ ce se mentine de mai bine de 30 ani nu ofera copiilor fara identitate posibilitatea unei inmormantari crestinesti. In trecut, s-au facut nenumarate demersuri si s-au adresat rugaminti catre autoritati sa rezolve aceasta problema, insa nu s-a primit nici un fel de raspuns. Astfel, cadavrele nou-nascutilor abandonati care mor in spital raman cu lunile in camera frigorifica a Laboratorului de Anatomie Patologica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. De cele mai multe ori, formalitatile se rezolva cand cadavrele sunt deja in putrefactie. Toate aceste intarzieri se datoreaza faptului ca asistentii de la Morga nu pot declara un deces in absenta certificatului de nastere al copilului si al buletinului mamei. De obicei, femeile care isi abandoneaza pruncii in spital nu au la ele actele de identitate, iar datele pe care le ofera personalului medical sunt false, asa ca nu sunt de gasit. Multe dintre ele fug din spital la cateva ore dupa nastere si nu se mai intorc sa se intereseze de nou-nascuti.

Singura solutie – incinerarea prematurilor

Procedura este mult mai simpla in cazul in care copilul decedat este prematur si cantareste mai putin de un kilogram. Potrivit declaratiilor reprezentantilor Laboratorului de Anatomie Patologica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, acesta este considerat avorton si este incinerat, nu inainte insa de a i se face autopsia pentru stabilirea cauzelor decesului. Potrivit statisticilor puse la dispozitie de Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Constanta, in primele 11 luni ale anului anterior, 75 de micuti au decedat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Multi dintre acestia au fost copii abandonati inca de la nastere, iar cadavrele lor au zacut perioade bune de timp la Morga pana la gasirea unei solutii.

Formalitati de durata

Este si normal ca trupul neinsufletit al unui bebelus abandonat in spital sa zaca atat de mult in sertarele de la Morga. Si asta din cauza etapelor greoaie de inregistrare a nasterii lui – in absenta parintilor – si eliberarii certificatului de deces. In cazul copiilor inca in viata, dar ale caror rude nu au fost de gasit, dosarele pentru stabilirea identitatii, care de cele mai multe ori nu se pot rezolva decat cu ajutorul instantei de judecata, raman pe rol chiar si ani de zile.
Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta este nevoita sa dea piept cu birocratia excesiva la aparitia fiecarui caz nou al unui copil nedeclarat. In termeni legali, in 15 zile se face, obligatoriu, declararea nasterii copilului de catre parinti sau bunici. Dupa expirarea perioadei de 15 zile, persoanele care nu-si declara copiii sunt pasibile de amenda.

O viata in anonimat

Pentru acordarea unui drept fundamental – cel la identitate – un copil traieste in anonimat chiar si ani de zile din cauza procedurilor legale greoaie si a harababurii din sistem. Dupa investigatii ample, reprezentantii Oficiului Juridic al DPC Constanta intocmesc un dosar cu toate informatiile despre copilul fara identitate, pe care il depun la Registratura Juridica. In cazul unui abandon imediat dupa nastere, unitatea sanitara in cauza este obligata sa anunte anagajatii DGASPC dupa 24 de ore de la disparitia mamei. In termen de cinci zile se incheie un proces verbal intre DGASPC, spital si Inspectoratul Judetean de Politie, aceasta din urma avand obligatia ca, in 30 de zile, sa incerce sa-i gaseasca pe parintii micutului. Daca familia nu este depistata, se inainteaza un dosar catre Primarie continand toate datele referitoare la micut. Aceasta are obligatia de a-i gasi un nume si un prenume. In cazul in care survine decesul micutului inainte ca el sa fie inregistrat, i se elibereaza atat certificatul de nastere, cat si cel de deces, insa formalitatile dureaza. De asemenea, acesta primeste un cod numeric personal atipic. Pentru inmormantarea acestora, Primaria aloca, gratuit, un spatiu, insa cei mai multi dintre ei sunt aruncati la groapa comuna, laolalta cu oamenii strazii si cersetorii.

Cele mai citite

Kanye West si Bianca Censori, gata de divorț după un mariaj de 2 ani

Potrivit celor de la TMZ, Kanye West și Bianca Censori se apropie de divorț după doi ani de căsnicie, transmite TMZ. Kanye West si Bianca...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...
Ultima oră
Pe aceeași temă