28.7 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecial"Nu este ilegal..., nici ziaristii nu fac munca patriotica"

„Nu este ilegal…, nici ziaristii nu fac munca patriotica”

Contactat telefonic, actionarul majoritar de la SC Lemtrans International SRL, Constantin Bercaru, a avut „amabilitatea” de a ne raspunde la cateva intrebari.
Rep. Domnule Bercaru, cum comentati declaratia in fals a directorului Lemtrans, care a insotit cererea firmei inaintata la Primaria Calarasi in vederea obtinerii autorizatiei de demolare a otelariei?
C.B. Stiati, dar umblati cu tertipuri mai putin profesioniste. In primul rand declaratia aceea nu mai era necesara. Exista o hotarare si un proiect de demolare si desfiintare a Otelariei Convertizoare din 1996. Pe baza acelei hotarari fosta conducere a Siderca a vandut doua dintre cele cinci hale ale otelariei. Actuala conducere a vandut si ea o hala, prin 2000. Ulterior AVAS (Agentia de Valorificare a Activelor Statului) a pus bomboana pe coliva. A vandut tot ce se mai putea vinde in cadrul unei asa-zise executari silite, un simulacru de executare silita, instalatii si echipamente din fluxul otelariei. Ce am luat noi acolo si am dat jos se mai poate vedea. O parte dintre ele le-am folosit in cadrul unui flux tehnologic. Daca cineva va considera vreodata ca… va raspunde Tomescu (n.r. – directorul Lemtrans care a dat declaratia falsa), nici nu avea de unde sa stie. Probabil ca in viteza s-a apucat si a dat drumul la acea hartie. Daca ar fi intrebat, sigur avocatii mei i-ar fi spus ca nu este nevoie sa o depuna.
Rep. Activele ajunse in proprietatea asocierii dintre Sindicat si Lemtrans au fost vandute prin contracte notariale?
C.B. Intrebari care mi se pun de vreo trei-patru ani si in special de catre asa-zisii reprezentanti corecti ai AVAS. In anul 2004, cand s-au facut executarea silita si vanzarea activelor, nu era necesara forma autentica decat in legatura cu terenul. La teren este adevarat, trebuia sa se faca o inregistrare la notariat.
Rep. Este adevarat ca o parte dintre active au ajuns si in proprietatea SC Bertro Prest SRL?
C.B. Nu are nici o relevanta asta. Ce, este ilegal sa vinzi? Da, sigur ca au ajuns in mod legal, prin vanzare-cumparare, in proprietatea Bertro Prest. Sigur ca veti continua spunand ca Bertro Prest reprezinta o societate la care Bercaru este actionar. Si care este problema? Societatea care le-a dobandit, adica inclusiv asocierea Lemtrans-sindicat, va intra in posesia banilor care se vor incasa pe bunurile respective. Deci asta nu este ilegal domnuu…
Rep. Domnule Bercaru, ati platit TVA aferenta activelor preluate?
C.B. Pentru marea majoritate a activelor preluate impreuna cu sindicatele s-a platit TVA la executorul judecatoresc. Nu stiu daca executorul l-a platit mai departe, nu este responsabilitatea mea. Dar va rog sa retineti. Din punct de vedere procedural executorul nu putea sa nu plateasca, pentru ca eu am platit direct in contul Siderca. Daca ala care v-a trimis materialele sau v-a ajutat la aceasta vasta investigatie era de buna-credinta ar fi trebuit sa stie ca s-a platit la Siderca. Dar ma rog, ce nu se stie nu pot sa condamn.
Rep. Cum comentati asocierea rudelor unor politicieni locali alaturi de fiica dumneavoastra in actionariatul unor firme?
C.B. Si care este problema, nu au voie? Este o treaba de legalitate sau de ilegalitate? A influentat cu ceva activitatea desfasurata de noi acolo, domnuu…? Nu stiu ce relevanta are asta in legatura cu jaful de la Siderca. Nu este ilegal, pentru ca nici dumneavoastra, ziaristii, nu faceti munca patriotica. Ceea ce vrem noi sa facem in Calarasi e sa construim societati care sa dezvolte o serie de afaceri in folosul nostru. Bineinteles ca nu ma ascund dupa degete, eu vreau sa castig. Nu este o ilegalitate.
In final, dl Constantin Bercaru ne-a informat ca a inregistrat convorbirea telefonica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă