18.4 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialNoul val de "plecari voluntare" va lasa Mittal Steel fara pensionari

Noul val de „plecari voluntare” va lasa Mittal Steel fara pensionari

Noul val de plecari voluntare de la Mittal Steel Galati pare sa aiba succes mai mult la siderurgistii aflati in perioada de mai putin de un an pana la pensionare, singurii avantajati de conditiile oferite de conducerea combinatului pentru cei care renunta la locurile de munca. Ceilalti salariati nu sunt atrasi de sumele de 12.000-16.000 lei noi oferite de conducerea combinatului, in conditiile in care „autodisponibilizatii” din 2002 primeau o prima de 150 milioane lei vechi. „Atunci erau bani!” este explicatia pe care o ofera siderurgistii atunci cand sunt intrebati de ce nu sunt atrasi de oferta conducerii. Administratia combinatului siderurgic Mittal Steel a anuntat in urma cu doua saptamani noul val de „plecari voluntare” din combinat, de aceasta data urmand sa isi paraseasca locurile de munca 1.800 de siderurgisti. Acesta ar fi cel de-al patrulea val de disponibilizari de la combinatul galatean, dupa ce in perioada 2002-2004, prin „autodisponibilizarile” sustinute financiar si de stat cu aproximativ 2.225 miliarde lei prin acordarea sumelor compensatorii, au plecat din combinat 8.766 de siderurgisti.

Administratia vrea 1.800 de „plecari voluntare”

De aceasta data, statul nu va mai fi implicat financiar in sustinerea restructurarii combinatului, toate recompensele nete acordate dupa aprobarea cererii si indemnizatiile lunare platite timp de un an urmand sa fie achitate de Mittal Steel. De aici si oferta ceva mai ieftina, in pofida profiturilor de un milion de euro pe zi, anglo-indienii fiind destul de zgarciti cand e vorba de dat bani. Salariatii care vor sa renunte la locul de munca trebuie sa depuna o cerere la Departamentul de Resurse Umane a combinatului pana la data de 15 august. Administratia Mittal Steel isi rezerva insa dreptul de a nu aproba anumite cereri, pentru a nu ramane descoperite anumite activitati din combinat. Cei carora le vor fi aprobate cererile vor primi imediat, in card, o „recompensa” in valoare de la 12.000 la 16.000 de lei, in functie de vechimea in combinat, calculul urmand sa se faca in functie si de cheltuielile salariale facute de combinat in cursul lunii iulie pentru salariatul respectiv, plafoanele fiind sumele de 1.700 si 2.000 lei. Indemnizatiile sunt in valoare de 232,5 lei si vor fi acordate lunar, pentru perioade de 6, 9 sau 12 luni, in functie de vechimea in munca.

Morisca pensionarilor

Salariatii care mai au ani buni pana la pensie nu se simt atrasi de oferta: „Ce mai faci acum cu 140 sau 160 de milioane?! Nu-i o suma grozava, se duc repede. Cu atat de putin, n-ai cum sa faci o afacere mica, sa spunem, un chiosc de cartier, din care sa castigi ceva bani. Daca ar fi mai multi bani, eu poate as incerca un atelier de reparatii auto, dar cu atat nu ma risc, pentru ca am spatiu, dar nu-mi ajung de utilaje. Unii, din 2002, au primit 150 de milioane si le-a dat salariul pana anul asta. Daca ar fi la fel, m-as mai gandi. Dar la banii de acum nici nu-mi trece prin cap sa fac asa prostie”, declara unul dintre salariatii de la UPSRS. Foarte probabil ca noul val de plecari voluntare sa lase combinatul fara pensionabili. Timp de un an, de la fostul SIDEX nu va mai iesi nimeni la pensie.

Cele mai citite

Grupa C2 a Ligii Națiunilor: România-Lituania 3-1

Naţionala de fotbal a României a învins cu emoţii selecţionata Lituaniei, cu scorul de 3-1 (1-1), luni seara, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în...

Cursă finală spre Otopeni: Metroul M6 a intrat în faza de execuție

Ministrul Transporturilor a declarat că metroul spre Otopeni va fi gata peste 4 ani Sorin Grindeanu a anunțat că lucrările pentru tronsonul magistralei de metrou...
Ultima oră
Pe aceeași temă