3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialNoul presedinte al Adunarii Parlamentare a CE este Lluis Maria de Puig

Noul presedinte al Adunarii Parlamentare a CE este Lluis Maria de Puig

Presedintele grupului socialist din Consiliul Europei, spaniolul Lluis Maria de Puig, a fost ales luni, noul presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

 

Alegerea inseamna probabilitatea ca presedintia grupului socialist din APCE sa fie preluata de eurodeputatul roman Minodora Cliveti. In prezent, vicepresedinte al acestei structuri, ea a fost propusa de catre noul presedinte al APCE sa-i succeada la conducerea grupului socialist.

Lluis Maria de Puig are 63 ani si timp de 25 ani (intre 1979 si 2004) a fost deputat in Parlamentul Spaniei. De Puig il inlocuieste in functie pe René van der Linden, al carui mandat la sefia APCE s-a incheiat. Este profesor de istorie la Universitatea autonoma din Barcelona si la Universitatea din Girona, si Doctor Honoris Causa al Universitatii din Konstanz, Germania. A publicat numeroase carti de specialitate in domeniile istorie si politica. Este casatorit si are doua fete.

In cadrul APCE, Lluis Maria de Puig a fost, in decursul anilor, presedintele delegatiei spaniole la forumul paneuropean de la Strasbourg (1993-1997), vicepresedinte al APCE (1993-1996), presedintele Comisiei politice a Uniunii Europene Occidentale (UEO) (1995-1997), presedintele Comisiei de cultura, stiinta si educatie al APCE (2002-2005) si presedintele Grupului socialist al APCE, din 2004 pana in prezent fiind desemnat sa prezinte peste 50 de rapoarte si rezolutii in aceste institutii europene.

Desemnarea persoanei noului presedinte al APCE a fost decisa saptamana trecuta, la Paris, de catre liderii grupurilor politice din aceasta institutie europeana. Tot conform intelegerii de la Paris, noul presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei va avea un mandat de doar doi ani, in loc de trei, cat era pana acum.

Cele mai citite

Israelul anunță că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni

Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în cursul nopţii trecute că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni, la câteva ore după ce Hamas a eliberat...
00:00:49

Ostaticii eliberați se reunesc cu familia lor în Israel

Reuniuni emoționante au avut loc în Israel duminică (26 noiembrie), când ostaticii, care au fost ținuți de Hamas în Gaza, timp de săptămâni întregi,...
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...
Ultima oră
Pe aceeași temă