32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialNoul Guvern vrea prerogative pentru ministrul Justitiei in cazul intreruperii activitatii prin...

Noul Guvern vrea prerogative pentru ministrul Justitiei in cazul intreruperii activitatii prin greva

Noul Guvern Boc vrea imbunatatirea activitatii Ministerului Public si a CSM, potrivit programului de guvernare, care prevede si prerogative pentru ministrul Justitiei prin care acesta sa poata interveni in cazuri exceptionale de perturbare grava sau intrerupere a actului de justitie prin greve, potrviit Newsin.

Astfel, la nivelul Ministerului Public se vrea desfiintarea unitatilor de parchet fara un volum de activitate care sa le justifice existenta si armonizarea competentelor DNA si DIICOT.

Potrivit programului de guvernare, pentru imbunatatirea capacitatii institutionale a CSM se impune cresterea gradului de reprezentare a societatii civile in Consiliu si reprezentarea altor profesii juridice in CSM, cum ar fi profesia de notar, avocat, executor judecatoresc. De asemenea, Executivul propune defazarea orarului de desfasurare a sedintelor Sectiilor, astfel incat acestea sa nu se desfasoare simultan.

In ceea ce priveste Administratia Nationala a Penitenciarelor, viitorul Guvern are in vedere efectuarea unui studiu privind privatizarea administrarii structurilor de penitenciar.

Executivul propune si punerea la dispozitia ministrului Justitiei a unor prerogative legale prin care sa poata interveni in cazuri exceptionale de perturbare grava sau intrerupere a actului de justitie prin greve, pentru restabilirea legalitatii. De asemenea, documentul prevede ca prerogativele ministrului Justitiei sa fie intarite in cazuri de indisciplina in sistemul judiciar.

Oficiul National al Registrului Comertului va fi reorganizat, de asemenea, pentru a se implementa o noua procedura de inregistrare a comerciantilor, actelor si faptelor de comert prin renuntarea la judecatorii delegati la registrul comertului si introducerea registratorilor comerciali, se prevede in document.

Executivul propus in urma cu doua luni, de Lucian Croitoru, voia reducerea duratei proceselor, dar si a deficitului de personal din sistemul juridic, precum si obtinerea de rezultate in lupta impotriva coruptiei, potrivit programului de guvernare obtinut de NewsIn pe 23 octombrie. Potrivit documentului citat, Cabinetul Crotoru avea patru obiective de guvernare in ceea ce priveste justitia, acestea fiind obtinerea de rezultate in lupta impotriva coruptiei, asigurarea stabilitatii si coerentei legislative, reducerea duratei proceselor si imbunatatirea politicii de resurse umane din sistem.

Aceleasi obiective au fost trecute si in programul de guvernare al Guvernului Boc din decembrie 2008.

Astfel, Guvernul isi propune sa consolideze Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala pentru Integritate, sa intareasca independenta Inspectiei Judiciare din cadrul CSM si sa stabilizeze si sa perfectioneze cadrul legislativ. In ceea ce priveste stabilitatea si coerenta legislativa, Cabinetul Croitoru isi propune sa continue procesul de informatizare a instantelor si sa coreleze actele normative care vor fi emise pe viitor. De asemenea, Guvernul se obliga, prin programul de guvernare propus, sa continue demersurile in vederea finalizarii dezbaterilor asupra proiectelor Codurilor de procedura civila si penala. In plus, executivul isi propune sa renunte la excesul in utilizarea mecanismului legiferarii in regim de urgenta.

In privinta resurselor umane ale sistemului juridic, Guvernul promite reducerea deficitului de personal din instante si parchete, precum si degrevarea progresiva a magistratilor de activitatile non-jurisdictionale.

Totodata, Executivul promite sustinere financiara pentru participarea magistratilor romani la stagii de pregatire sau schimburi intre autoritatile judiciare la nivel european, pentru acordarea, anual, pe baze competitive, a unui numar de burse de studiu pentru magistrati, dar si pentru programele propuse de asociatiile profesionale ale magistratilor si pentru acordarea de asistenta CSM pentru finalizarea bazei de date privitoare la cariera magistratilor, pentru o mai buna fundamentare a deciziilor in acest domeniu.

Pentru asigurarea cresterii eficientei sistemului juridic si pentru reducerea duratei proceselor, Guvernul isi propune sa identifice solutii pentru descurajarea tendintelor de tergiversare a judecatii, cum ar fi "regandirea modalitatii de utilizare a exceptiei de neconstitutionalitate". In plus, Executivul intentioneaza sa extinda competentele grefierului cu studii juridice, prin preluarea unor atributii administrative, actualmente in sarcina judecatorilor.

Pentru portofoliul Justitiei a fost desemnat actualul ministru Catalin Predoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă