25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialNoua variantă a taxei auto, valabilă pentru 2013: taxă mai mică dacă...

Noua variantă a taxei auto, valabilă pentru 2013: taxă mai mică dacă maşina este mai veche

Noua variantă a taxei se va aplica şi autoturismelor înmatriculate înainte de 2007.

 

Taxa pentru autovehiculele mai vechi, non-euro, Euro 1 şi Euro 2, va scădea comparativ cu varianta actuală, potrivit proiectului de hotărâre pe această temă redactat de Ministerul Mediului. Taxa va ţine cont doar de emisia de carbon, şi nu de cilindreea maşinii, cum se întâmpla până acum. De asemenea, se va plăti o singură dată şi va fi aplicată doar autoturismelor şi vehiculelor cu cel mult opt locuri pentru persoane, a anunţat ministrul Rovana Plumb.

Varianta 2012 a legii privind taxa auto prevedea că, de exemplu, pentru un autoturism diesel vechi de 8 ani, cu o cilindree de 1.400 de centrimetri cubi, se achitau către stat, la înmatriculare, nu mai puţin de 1276 de euro. Pentru un autorism cu un motor de cilindree similară, dar mai vechi de 14 ani şi non-euro se achitau 3.300 de euro, potrivit calculatorului de pe site-ul ANAF. Asta deşi un astfel de vehicul nu mai costa, în multe cazuri,  nici 500 de euro.

Una dintre schimbările importante anunţate de Ministerul Mediului se referă la faptul că pentru autoturismele vechi se vor plăti taxe mult mai mici, pentru că de data aceasta nu se va lua în calcul doar norma de poluare, ci şi faptul că aceste maşini vor mai funcţiona puţini ani de acum încolo. Totuşi, se va menţine prevederea potrivit căreia taxa va fi plătită şi de cei care au maşini cu numere româneşti, înmatriculate înainte de 2007, în momentul vânzării. „Intenţia este să aplicăm principiul conform căruia «poluatorul plăteşte», dar şi să încurajăm achiziţia de maşini mai puţin poluante. Acum, pentru maşinile vechi şi foarte vechi este percepută o taxă aberantă, ceea ce creează un blocaj în achiziţionarea de maşini mai puţin poluante”, a declarat ministrul Rovana Plumb, citată de Mediafax.

O altă schimbare are în vedere că în noua variantă nu se va mai lua în calcul cilindreea autoturismului, ci doar emisiile poluante de dioxid de carbon. Emisia de dioxid de carbon va fi luată în calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, în condiţiile în care în prezent aceste emisii au o proporţie de doar 30% la stabilirea taxei auto. Şi acest lucru ar putea duce la scăderea taxei, a anunţat ministerul.

Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuată o singură dată pe toată durata de funcţionare a maşinii, indiferent de câte ori aceasta va fi vândută ulterior. Pentru celelalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, va fi achitată în continuare taxa auto care a funcţionat şi în 2012.

Vizate, maşinile înmatriculate înainte de aderare

Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de 2007 taxa de poluare trebuia achitată de către cumpărător la vânzarea acestuia. Taxa se aplica mai ales maşinilor care aveau numere româneşti încă dinainte de intrarea ţării noastre în UE, deoarece după această dată pentru vehiculele aduse din spaţiul comunitar se percepea o taxă de poluare. Ministrul Mediului de la acea dată, Laszlo Borbely, arăta că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu a fost achitată taxă de primă înmatriculare, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii, potrivit Mediafax. La scurt timp însă, invocând dificultăţi administrative de colectare, fostul Guvern a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului 2013, iar persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi.   

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă