17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialNoua casa de protocol a sefilor minerilor, "victima" a exploziei de la...

Noua casa de protocol a sefilor minerilor, „victima” a exploziei de la Petrila

Sefii Companiei Nationale a Huilei (CNH) au inceput anul trecut construirea unei noi cabane de protocol, unde aveau de gand chiar sa-si petreaca vacanta de iarna. Planurile lor au fost date insa peste cap de accidentul colectiv de munca din luna noiembrie, care a intrerupt amenajarea cabanei de langa Pestera Bolii.

Doua nivele, dormitoare, sala de mese sau de dans si o bucatarie. Asa trebuia sa arate noua cabana a sefilor minerilor din Valea Jiului, a carei constructie a demarat in vara anului trecut. Imobilul este situat langa Pestera Bolii, chiar in spatele captarii de apa care apartine de Exploatarea Miniera Petrila. Potrivit unor surse din cadrul CNH, aici ar fi urmat sa-si petreaca vacanta de iarna reprezentantii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, care la vremea respectiva era condusa de Daniel Surulescu, fostul candidat al liberalilor din Valea Jiului pentru Camera Deputatilor. Cabana, ferita de ochii curiosilor, a fost construita doar "la rosu", amenajarile interioare nemaifiind finalizate dupa accidentul de la Petrila.

Pe 15 noiembrie 2008, 13 mineri si salvatori si-au pierdut viata in doua explozii produse la Exploatarea Miniera Petrila, dupa ce au fost siliti de sefii lor sa lucreze in conditii nesigure. Toti ochii au fost atintiti spre Valea Jiului si, mai ales, spre CNH, asa ca nu a mai fost posibila continuarea lucrarilor. In locul cabanei va aparea un depozit de materiale. Sau, cel putin, asa sustin reprezentantii CNH Petrosani, care neaga existenta vreunui alt plan. Directorul Companiei, Constantin Jujan, care la vremea respectiva era al doilea om ca importanta in CNH, a declarat ieri ca nu va fi construita o cabana la Pestera Bolii, ci doar anexe la o constructie deja existenta. "Acolo este Statia de captare pentru apa potabila a minei, iar constructia cladirii este veche. Ea a suferit niste modificari legate de utilitatile care sunt.

 

Nu ne-am propus sa facem o cabana acolo si nu am avea interes sa facem o cabana la o statie de captare, dar sunt anexe care s-au facut. O parte sunt legate de ceva materiale ce trebuie depozitate pentru statie, de personalul care lucreaza acolo. (…) Daca este amenajata, isi vor putea depozita nisip cuartos, clorura de var, ce materiale sunt acolo. Nu fac nici un fel de constructie care sa aiba rol de protocol", a spus directorul general al Companiei Nationale a Huilei, Constantin Jujan. Jujan nu a putut sa precizeze suma care a fost alocata pentru aceasta constructie, insa sustine ca nu vor mai fi date alte fonduri: "N-am idee, trebuie intrebat direct la Mina Petrila ce materiale s-au utilizat acolo. Personal, nu m-am ocupat de treaba asta". Pe de alta parte, sindicatele sustin ca nu stiu absolut nimic despre noua constructie aparuta la Pestera Bolii, pe care administratia ar fi ridicat-o.

 

In repetate randuri, reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului au reclamat faptul ca minerii din Valea Jiului nu au cu ce lucra, iar din acest motiv nu reusesc sa isi indeplineasca planul de productie prognozat. In plus, o cabana era probabil ultimul lucru care-i lipsea Companiei – unul dintre cei mai mare datornici la bugetul consolidat al statului, cu o creanta de peste 4 miliarde lei noi.

» Inca o cabana pentru Surulescu
Numele fostului director al CNH Petrosani Daniel Surulescu a mai fost legat de un scandal generat de o alta cabana, de aceasta data din Statiunea Parang. Imediat dupa ce a fost numit director general al CNH, acesta s-a apucat de modernizat cabana din masivul Parang. Constructia se afla in Poienita, cea mai frumoasa zona din statiune, si este printre cele mai vechi ridicate acolo. La acea vreme, masini incarcate cu lemn veneau zilnic la cabana, iar cunoscatorii au spus in repetate randuri ca barnele de lemn seamana izbitor de mult cu ghidajele folosite in subteran la armarea galeriilor. Daniel Surulescu a precizat insa ca sunt "capriori" si a prezentat si facturi pentru ei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă