7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoua ARMĂ a ANI împotriva fraudei cu bani publici

Noua ARMĂ a ANI împotriva fraudei cu bani publici

Funcţionarii publici implicaţi în procesul de achiziţii publice cu fonduri europene şi rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizaţi în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a declarat ieri preşedintele ANI, Horia Georgescu.

Prezent la conferinţa „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice”, Georgescu a precizat că a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI doreşte, pe lângă verificarea procedurilor de achiziţie până la momentul atribuirii contractelor, şi instituirea unui sistem de „emitere a unor avertismente în tip real asupra persoanelor care participă la licitaţie şi sunt rude de gradul I sau II cu conducătorii instituţiilor unde se organizează aceste licitaţii”.

Practic, sistemul va consta într-o bază integrată în care vor fi introduse datele tuturor persoanelor care participă la licitaţii publice, prin intermediul unor filtre electronice. Persoanele sau firmele care nu completează aceste filtre nu vor putea participa la licitaţii.

Sistemul va centraliza date privind persoanele cu atribuţii în gestionarea proiectelor cu bani europeni, factorii de decizie din cadrul autorităţilor care contractează proiectele şi peprsoanele sau firmele care participă ca ofertanţi sau contractanţi la licitaţii. Platforma va fi interconectată la bazele de date ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Registrului Comerţului şi ANAF.

Informaţiile vor intra în sistem şi vor fi procesate imediat, iar dacă vor fi identificate legături de natură să creeze suspiciunea unui conflict de interese, „ANI va emite un avertisment de integritate care are ca scop responsabilizarea întregului lanţ ierarhic al angajaţilor instituţiilor atât pe verticală cât şi pe orizontală”, a mai spus Georgescu.

El a precizat că a fost iniţiat grupul de lucru, au fost stabilite termene concrete, soluţia acestui sistem urmând să fie dezvoltată de un consultant.

Preşedintele ANI a precizat că în următoarele trei luni va fi transmisă Guvernului „partea legislativă” a acestui sistem, iar la sfârşitul anului sistemul va putea fi operaţional.

Proiectul „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice. O abordare operaţională” este o iniţiativă transnaţională care urmăreşte combaterea fraudei din domeniul achiziţiilor publice. Principalul aplicant este Fundaţia Freedom House România, iar implementarea va dura 26 de luni, în parteneriat cu mai multe autorităţi şi instituţii publice.

Ponta: Mecanismul ANI va fi operaţional din toamnă

Premierul Victor Ponta a precizat că noul sistem propus de ANI va fi operaţional din toamnă. “Eu lucrez cu cei de la ANI, chiar dacă sigur o parte a presei m-ar critica pentru asta, în ideea în care ei au o credibilitate în faţa Comisiei Europene (…) Am aprobat memorandumul”, a declarat Ponta într-un interviu pentru Adevărul. “O să inlaturam foarte multe piedici şi amânări,” a adăugat el.

Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă