0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialNou tratat SUA-Romania privind extradarea

Nou tratat SUA-Romania privind extradarea

Casa Alba a inaintat Senatului american, spre ratificare, Tratatul de Extradare cu Romania, anunta Antena 3. Presedintele George W. Bush a dat spre examinare documentele privind asistenta judiciara reciproca in materie penala incheiate intre Statele Unite si Romania in septembrie 2007. Intr-un comunicat al Casei Albe, se arata ca Tratatul de Extradare urmeaza sa-l inlocuiasca pe cel incheiat de Statele Unite si Romania, pe 23 iulie 1924, dar si Tratatul Suplimentar de Extradare, semnat pe 10 noiembrie 1936.

Tratatul contine dispozitii moderne in ceea ce priveste extradarea persoanelor care au savarsit fapte penale. Cele doua state vor incerca, astfel, sa elimine una dintre deficientele majore ale conventiei in vigoare, si anume: acordarea extradarii pe baza unei liste limitative de infractiuni.

Astfel, noul Tratat prevede extradarea pentru orice fapta care intruneste conditiile privind durata minima a pedepsei de cel putin un an, precum si extradarea pentru infractiuni comise in afara teritoriului statului solicitant.

Protocolul la Tratatul dintre Romania si Statele Unite ale Americii va introduce forme moderne de asistenta judiciara, recunoscute atat de legislatia romana, cat si de cea americana.

Astfel, vor fi furnizate informatii privind conturile bancare, echipe comune de ancheta, audierea prin videoconferinta, transmiterea cererilor de asistenta judiciara prin mijloace rapide de comunicare, precum si extinderea categoriilor de autoritati carora li se poate acorda asistenta judiciara.

Tratatul mai prevede si ca extradarea sa nu mai fie refuzata pe motivul cetateniei.

Cele mai citite
00:00:42

VIDEO. Incendiu într-un spital din Italia. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața

Trei persoane au fost ucise în urma unui incendiu care a cuprins în timpul nopții un spital din orașul Tivoli, în apropiere de Roma,...

David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

David Popovici s-a calificat cu al doilea timp în semifinalele probei de 100 m liber, în această dimineaţă, la Campionatele Europene de înot în...

Incendiu la groapa de gunoi din Titu. Ard șapte tone de deșeuri!

Pompierii din județul Dâmbovița intervin în prezent la un incendiu care a izbucnit la groapa de gunoi din orașul Titu. Conform informațiilor furnizate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă