Pot fi repetate procedurile de ridicare a imunității unor parlamentari sau foști miniștri, respinse anterior? Cu toate că un judecător membru CSM susține că da, acesta este contrazis de mai multe voci din sistem.
Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, i-a cerut, într-o scrisoare deschisă, președintelui ales, Klaus Iohannis, să solicite Legislativului repetarea procedurilor de ridicare a imunității unor parlamentari și foști miniștri pentru care au fost respinse cererile procurorilor de începere a urmăririi penale, de percheziție, reținere și arestare, după caz. Dumbravă i-a nominalizat pe miniștrii Varujan Vosganian, Daniel Chițoiu, Laszlo Borbely și pe parlamentarii Ion Stan și Vlad Cosma.
„Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiției în a verifica acuzațiile aduse de procurori. De asemenea, este nevoie, până la modificarea Constituției României, de o nouă lege privind ridicarea imunității prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiție“, susține judecătorul membru CSM.
Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat senin că legea îi permite să ceară, din nou, un vot în Parlament. „Nimic nu ne împiedică ca ulterior să se reaprecieze și să se dea alt vot. Nu văd niciun impediment legal pentru care să solicităm o reanalizare a situației de către Parlament“, a spus Nițu.
Totuși, vicepreședintele CSM, George Muscalu, îi contrazice pe amândoi. Potrivit acestuia, în absența unor „elemente, indicii noi“ nu se poate repeta o cerere adresată Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în privința miniștrilor parlamentari sau o cerere pentru aviz de percheziție, reținere și arestare a unui parlamentar.
„Aș fi preferat să fie o părere exprimată de instituția Consiliului Superior al Magistraturii. Nu cred că este normal ca un membru CSM să folosească antetul instituției și să trimită scrisori în numele instituției CSM către președintele ales sau către oricare altă persoană sau instituție. Deciziile cu privire la astfel de solicitări se iau în plenul CSM și apoi se transmit. În ceea ce privește solicitarea de a se repeta procedurile pentru începerea urmăririi penale a parlamentarilor miniștri sau foști miniștri, ori solicitarea de încuviințări pentru percheziționarea, reținerea sau arestarea unui parlamentar, legislația este clară: se poate repeta procedura doar dacă în cauză au apărut indicii, elemente noi. În absența lor, procedura nu se poate repeta“, ne-a declarat Muscalu.
Domnia sa a refuzat să comenteze de ce procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a spus că legea permite. În aceste condiții, ce ar putea înțelege publicul? Că procurorul general nu cunoaște legile?
În declarațiile sale publice, profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a împărtășit același punct de vedere cu Muscalu: nu se pot repeta procedurile decât dacă apar indicii noi în dosar.
Nu cred că este normal ca un membru CSM să folosească antetul instituției și să trimită scrisori în numele instituției CSM către președinte ales sau către oricare altă persoană sau instituție“ Gheorghe Muscalu, Vicepreședintele CSM