E considerat a fi cea mai influenta persoana din Marea Britanie. Sau macar unul dintre cei mai influenti britanici. Chiar daca abia a trecut de treizeci de ani (e nascut in 1975), poti fura de la el reteta succesului. Se pare ca venitul lui anual s-ar ridica la 25 de milioane de lire sterline (o estimare de la jumatatea lunii iulie 2006), este casatorit cu un model si are doua fetite superbe.
Este adorat, dar a impuscat si o ingrijoratoare pozitie 28 in topul celor mai detestati 100 de britanici "in viata, care sa nu fie inchisi sau intr-un proces pe rol". Cu o mana si-a atras aprecierea fanilor, prin initierea unei serie de programe pentru tinerii cu dizabilitati carora le ofera sansa de a deveni bucatari, si, de asemeni, prin campania dusa pentru eliminarea chipsurilor din scolile britanice, in favoarea mancarii sanatoase. Dar cu doua maini si-a atras antipatia mamicilor nemultumite ca plozii lor trebuie sa se sature cu cateva legume fierte si cu cateva fructe. si, mai ales, antipatia prietenilor necuvantatoarelor dupa ce a facut imprudenta de a kilari un miel intr-unul din show-urile sale tv. La inceput s-a codit, a spus ca nu crede ca va fi in stare, pana la urma a comis-o. S-a justificat spunand ca in Italia, acolo unde a filmat isprava, mieii sunt sacrificati astfel dintotdeauna si ca e bine ca oamenii sa stie de unde provine bucata de friptura. Pe scurt: Jamie Oliver. Foarte pe scurt: Jamie.
De ce ne place? Pentru ca ne place, iar episodul "mielul" incercam pur si simplu sa-l punem deoparte, asa cum facem de obicei cu defectele celor pe care ii admiram.
Ca sa raspundem la aceasta intrebare, va propun un exercitiu de memorie: ce simteati cand erati mic si scapati pe jos ultimul cub de ciocolata? O picatura de amaraciune poate, dar oricum neglijabila in fata bucuriei de a putea ridica de jos bucatica de ciocolata si de a o baga in gura. Bun, poate suflati putin peste ea ca sa inlaturati "microbii", dar oricum asta nu va impiedica sa o mancati. Acelasi sentiment de libertate totala – chiar este libertate, ganditi-va numai cati dintre pustii de astazi mai au voie sa manance de pe jos – il simtim cand gatim cu sau dupa Jamie. Apropo, unii dintre criticii lui chiar asta ii reproseaza, ca gateste in conditii insalubre. Numai sa vedeti cum curata Jamie usturoiul!
Greseala pe care o fac detractorii lui Jamie este ca nu recunosc naturaletea. Jamie asta face si de-aia ne si place atat de mult: ne ajuta sa ne amintim (sau sa ne imaginam, de la caz la caz) cum gateam cand nu stiam ce-i ala cuptor cu microunde si aveam la dispozitie doar un cuptor cu lemne, cand nu existau amestecurile-minune, de genul "secretului gustului" si nu ne ramanea decat sa amestecam, sa combinam, sa experimentam si sa vedem ce iese. De exemplu: paste cu ton. Aveti idee care este ingredientul cel mai surprinzator, neasteptat, incredibil? Exact, scortisoara. Sau: care ar fi cel mai exotic preparat pe care ati putea sa-l serviti prietenilor in noaptea dintre ani? Ce ati spune de somon umplut cu fenicul? Pot sa pun pariu ca multi dintre dumneavoastra nici nu stiu ce-i feniculul sau daca stiu nu isi imagineaza unde ar putea sa-l gaseasca. Ei, bine, aici e punctul nevralgic. Chiar daca trei dintre cartile cu retete ale lui Jamie au aparut in Romania, editate de Curtea Veche – "La masa cu Jamie", "Cu Jamie in Italia" si, cea mai recenta, "Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun" –, problema spinoasa ramane practic nerezolvata: de unde luam ingredientele? Corect, intre rozmarinul proaspat si cel uscat e o diferenta de la cer la pamant, dar de unde sa iei rozmarin proaspat in toiul iernii? Pana acum, am descoperit un singur supermarket in care se vand plante proaspete, legume mai putin populare, mirodenii mai putin obisnuite. si nici macar nu e vorba de excentricitate. Ci doar de a avea chef sa iesi din rutina sarmalelor si a grasimilor traditionale si de a te bucura copilareste de ceva nou.
» La 11 ani, specialist In preparate vegetariene
James Trevor Oliver s-a nascut pe 27 mai 1975 si a inceput sa gateasca inca de la 8 ani in restaurantul parintilor lui, The Cricketers, din Clavering (Essex). La 11 ani era deja specializat in preparate vegetariene. A lucrat cu unii dintre cei mai cunoscuti bucatari din lume, iar in prezent conduce lantul "Fifteen" (cu restaurante in Amsterdam, Melbourne, Cornwall, cel din Londra numarandu-se printre cele mai bune din capitala Marii Britanii). Serialul de televiziune "Jamie’s Kitchen", productie Channel Four (transmis la noi de TVR2), l-a transformat pe Jamie in cel mai cunoscut (si telegenic) bucatar din lume.