25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalNord Stream 2, biletul de adio al lui Merkel, agită Europa

Nord Stream 2, biletul de adio al lui Merkel, agită Europa

Europa ar putea intra într-o criză legată de aprovizionarea cu gaze pentru la iarnă. Avertismentul a fost transmis de un consilier de top în materie de securitate energetică din cadrul Departamentului de Stat. Criza ar putea fi evitată dacă s-ar face suficiente eforturi, în special având în vedere că livrările de gaze naturale lichefiate din SUA nu pot fi majorate, a mai adăugat acesta.

Amos Hochstein a semnalat că livrările de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa se derulează în prezent la capacitate maximă şi, dacă iarna care va veni va fi una dură, livrări suplimentare vor ajunge în Europa doar prin conductele de gaze.

„Sunt îngrijorat pentru că nu cred că ar trebui să fim vreodată într-o poziţie în care, ştiind că dacă va fi o iarnă dură, nu vor exista suficiente livrări.”, le-a pus Amos Hochstein jurnaliştilor cu ocazia unei vizite la Varşovia. Toată lumea „trebuie să fie pregătită şi să se gândească mai mult la acest lucru decât ceea ce văd în prezent în Europa”, a mai spus Hochstein.

Îngrijorarea vine din faptul că gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este sub media din ultimii cinci ani, ceea ce a făcut să se ajungă la preţuri record pe unele pieţe. Totodată, el este îngrijorat și de faptul că Rusia, o sursă importantă pentru aprovizionarea cu energie a continentului european, „vine după o perioadă prelungită de livrări inexplicabile de mici”. Hochstein, consilierul SUA, s-a remarcat întodeauna pentru poziţia sa critică faţă de Rusia. El a ocupat poziția de emisar special pentru afaceri energetice internaţionale la Departamentul de Stat în administraţia preşedintelui de atunci Barack Obama. În luna august, Secretarul de stat american Antony Blinken l-a numit pe Amos Hochstein în postul de consilier de top în materie de securitate energetică pentru a lucra la măsuri vizând „reducerea riscurilor” reprezentate de gazoductul Nord Stream 2.

Deși țări ca Polonia și Ucraina, pe care gazoductul Nord Stream 2 le ocolește, dar cărora le provoacă severe prejudicii economice și politice, au primit asigurări de la un oficial de rang înalt al SUA că va fi prevenit orice risc legat de acesta, gazoductul este acum o realitate, conform Reuters.

Guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski se teme că Rusia va folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică şi va priva Ucraina de tarife de tranzit în valoare de miliarde de dolari.

Hochstein a vizitat Ucraina şi Polonia, care au criticat, de asemenea, acordul din iulie dintre SUA şi Germania, ”pentru a vorbi şi a le oferi asigurări”, a spus el, în marja summitului Strategiei Europene de la Yalta (DA).

Kievul s-a opus unui acord convenit în iulie de SUA şi Germania, care a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari.

„Uite, cred că trebuie să trecem de la a vorbi despre ceea ce ne-am dori cu toţii să se fi întâmplat, că proiectul nu ar fi trebuit să fie finalizat, la realitatea că va fi finalizat”, a spus oficialul american.

Există un acord de tranzit al Ucrainei cu Rusia care expiră în 2024, dar Moscova nu şi-a manifestat intenția fermă privind extinderea acestuia.

Hochstein a dat asigurări că Ucraina îşi va păstra statutul de tranzit: „Sunt 100% încrezător că vom face tot ce putem şi că germanii s-au angajat să facă tot ce pot, pentru a se asigura că acel tranzit va continua”.

Ucraina cere insistent oprirea Nord Stream 2. În caz contrar, Ucraina vrea ca Washingtonul şi Berlinul să prezinte garanţii speciale care să protejeze interesele Kievului.

Cancelarul german Angela Merkel a fost sâmbătă în vizită în Polonia, ultima în calitate de șef al Guvernului german. În Varșovia, aceasta s-a întâlnit cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cu care a discutat ultimele evoluții din Europa.

Chiar dacă Merkel declarase că referitor la relațiile germano-poloneze, acestea se caracterizează prin faptul că “chiar și atunci când avem probleme dificile de discutat, ascultăm, suntem deschiși, încercăm să găsim compromisuri”, aceasta nu s-a mai întâlnit și cu președintele Andrzej Duda.

Schimbarea programului a intervenit imediat după ce Rusia a anunţat că a finalizat controversatul gazoduct Nord Stream 2 către Germania, un proiect împotriva căruia Polonia s-a opus demult, notează agenţia DPA.

Guvernul german anunţase la începutul lunii septembrie că Merkel şi Duda urmau să se întâlnească.

Un înalt oficial polonez anunțase că întâlnirea nu se mai ține din cauza “coincidenţei circumstanţelor şi nepotrivirii” programelor. Polonia dă astfel un semn clar Germaniei că nu dorește să fie la discreția unui proiect geopolitic al Moscovei ce ar putea submina securitatea energetică a Europei, conform unor informaţii apărute recent în presa poloneză.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă