14.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialNopti medievale la Sighisoara

Nopti medievale la Sighisoara

Strazi multicolore

Cetatea Sighisoarei intra tot mai mult in atmosfera medievala. Familiile care locuiesc in Cetatea Medievala s-au obisnuit deja cu atmosfera. Cu toate acestea, la cea de-a XIII-a editie a Festivalului de Arta Medievala organizat la sfarsitul saptamanii trecute locuitorii Cetatii nu si-au putut stapani curiozitatea si, pe dupa perdele sau din prag, priveau din cand in cand spre multimea care le-a invadat teritoriul inca de vineri de la pranz. „Anul acesta sunt linistiti. Parca e altceva”, spuneau oamenii, care pentru un zambet „au inchiriat” sute de centimetri patrati de piatra cubica din fata caselor tinerilor veniti sa se distreze cu banii obtinuti din vanzarea unor maruntisuri facute pe loc sau la care au lucrat un an intreg.
Urmau doua zile si doua nopti de forfota. In anii trecuti piata era impanzita de hippyoti, rockeri, trupe de teatru, bere, fel de fel de maruntisuri si clovni. Acum se vorbea despre vrajitoare, iar un preot din Cetate chiar a protestat, in momentul in care organizatorii care au stabilit ca tema fundamentala a festivalului sa fie obiceiurile si credintele medievale, impotriva aparitiei vrajitoarelor. Chiar si asa, sambata se zvonea ca o vrajitoare a lesinat in timp ce facea vraji cu o torta, insa adevarul a fost altul.
O actrita a avut o cadere de calciu la final de spectacol, iar un tanar a vrut sa stinga o torta, iar focul i s-a intors pe fata. Nici vorba de vrajitoare. Doar tinere fete cu aer medieval care isi ascundeau trupul gingas sub corsetele stranse care stateau sa crape si care, daca aveai putin noroc, puteau sa semneze cu martori legamantul de iubire fata de tine, un necunoscut venit din secolul XXI, pe actele unei stari civile care te trimitea imediat la oaste, lasandu-ti astfel soata sa cada in bratele urmatorului venit.
O data cu vrajitoarele in acest an din Cetate au lipsit si rockerii, si hippyotii. Poate fiindca manifestarile lor au fost interzise aici sau poate pentru ca la Targu Mures, pe malul raului Mures, avea loc chiar in acelasi timp Festivalul „Felsziget” (Peninsula), la care muzica zgomotoasa a fost la ea acasa.
Chiar si fara participantii obisnuiti din alti ani, Cetatea Sighisoarei a fost plina ochi. Aproape ca nu puteai sa te misti prin multimea venita sa simta parfumul epocii medievale. Astfel atmosfera in Cetate, de vineri si pana duminica, a fost incredibila. Mii de persoane, majoritatea tineri, au suportat cu stoicism caldura infernala pentru a trai cu adevarat ambianta medievala.
Trupele de teatru au dat reprezentatii gustate de spectatori dimineata si dupa ce soarele a luat-o spre apus, dar dintre zidurile fortaretei s-au auzit neintrerupt acorduri de muzica folk, fiecare eveniment fiind strigat in gura mare de tobosarul care umbla insotit peste tot de animatorul cetatii. Desi soarele se scurgea fierbinte pe strazile inguste, vizitatorii au fost invitati necontenit sa cumpere de la tinerii artisti tolaniti pe pietrele incinse cele mai diverse lucruri. Aici, cu ocazia festivalului, s-au vandut ochelari de cal, portrete, autoportrete, actori, arta, racoare sau sarutari, iar preturile au fost uneori inimaginabil de mici, incepand cu 5.000 de lei vechi.
Au fost insa si persoane care si-au lipit in semn de protest pe piept tablite pe care scria mare „Nu fac nimic pentru 5000 de lei!”.

10.000 de lei pentru o oaza de racoare

Doar numarul mare al masinilor parcate pe marginea drumurilor iti spunea ca se intampla ceva. Iar cei care au avut ocazia sa vada afisele care te imbiau sa te racoresti pentru doar 10.000 de lei timp de 10 minute intr-o masina ultimul racnet cu aer conditionat iti puteai imagina ca e o alta vreme. Ireala.
Pentru ca la Sighisoara Medievala, printre masti si tinute de epoca, ai avut ocazia in cele trei zile ale festivalului sa te lasi pe mana pictorilor pe trup, sa platesti pentru a ti se recita o poezie sau sa cumperi un colac secuiesc fierbinte pe care sa il mananci linistit, in timp ce artisti consacrati sau in devenire isi etalau talentul sufocati de caldura dogoritoare a verii. Cu toate acestea, nimeni nu a cedat si a ales distractia de noapte, cand strazile si pietele au fost impartite intre diferitele grupuri de chitaristi.
Festivalul medieval si-a cerut din nou tributul, iar tinerii si l-au dat. Au venit de pretutindeni din tara si au dormit pe oriunde au apucat.

Dan Puric, one-man show

In oras, spre deosebire de alti ani, zilele au fost normale, iar noptile magice. Distractia, impinsa de la orele amiezii spre racoarea linistita a noptii, a adunat participantii la festival in diferite zone-„cheie” ale orasului. Atractia principala a noptii de sambata spre duminica a fost recitalul extraordinar sustinut de Dan Puric. Cateva mii de oameni, dintre care unii sunt departe de a fi publicul obisnuit al artistului, au ramas vrajiti alaturi de acesta timp de aproape o ora si jumatate, pe parcursul unui adevarat „one-man show”, intr-o calatorie inteligenta, presarata cu semne sau simboluri.

Cele mai citite

Victor Dican, convocat la naționala României. Adrian Șut, accidentat

Mijlocașul Victor Dican a fost convocat pentru prima dată la echipa națională de fotbal a României, în contextul meciurilor din Liga Națiunilor împotriva Ciprului...

Dispare amenda rovinietă? Aviz favorabil al Comisiei de Transport și Infrastructură

Șoferii ar putea beneficia de o modificare importantă în ceea ce privește plata rovinietei, conform unui proiect de lege inițiat de deputații PNL, care...

Vlad Gherman, transformare radicală. Intervenție de 14 ore!

Vlad Gherman a trecut recent printr-o transformare importantă, optând pentru o nouă intervenție de implant de păr. Implant de păr pentru Vlad Gherman Actorul a mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă