Noua ordonanta de urgenta privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului (OUG nr. 148/2005) va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2006. Vor beneficia de indemnizatia de 800 lei noi (RON) pe luna pentru cresterea copilului persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, din activitati independente, din activitati agricole) timp de 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Anterior, stagiul de cotizare era de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Indemnizatia se poate acorda pentru o perioada de doi ani, sau de trei ani in cazul copilului cu handicap.
In calculul celor 12 luni se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat intr-una sau mai multe dintre situatiile urmatoare: si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate; au bene-ficiat de indemnizatie de somaj; au beneficiat de concedii si indem-nizatii de asigurari sociale de sana-tate; au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii; au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei de 1 ianuarie 2006, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala; au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea altui copil.
De indemnizatia pentru cresterea copilului pot beneficia: oricare din-tre parinti (optional), tutorele copilului, persoana care a adoptat copilul sau careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoana care are copilul in plasament. Acest drept se cuvine pentru fiecare dintre copiii rezultati in urma primelor trei nasteri sau, dupa caz, pentru primii trei copii.
In cazul in care parintele se in-toarce la munca si realizeaza venituri profesionale, plata indemnizatiei de 800 RON se suspenda si se acorda un stimulent in cuantum lunar de 300 RON.
Din 2007, alte conditii
Din 2007, indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 600 RON, dar copilul va avea si el o alocatie suplimentara (pe langa obisnuita alocatie de stat, cu care se cumuleaza) de 2 milioane lei. In noile conditii, parintele care isi reia serviciul va beneficia de un stimulent lunar de 1 milion de lei.
Aceste masuri au fost decise de Guvern in scopul stimularii natalitatii si pentru diminuarea fenomenului de abandon al copiilor. Pe-rioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare, in vederea stabilirii drepturilor prevazute in Legea pensiilor nr. 19/2000.