Actuala conducere a Procuraturii Generale, a Ministerului de Interne ลi a Serviciului de Informaลฃii ลi Securitate (SIS) considerฤ cฤ protestele violente din 7 aprilie 2009 puteau fievitate, relateazฤ Jurnal de Chiลinฤu în ediลฃia electronicฤ de luni ลi Mediafax.
Conducฤtorii forลฃelor de ordine afirmฤ cฤ, dacฤ la 7 aprilie 2009 se acลฃiona ca la 16 martie, când Nicolae Timofti a fost ales preลedintele Republicii Moldova, atunci violenลฃele ลi tot ce a urmat nu ar fi avut loc.
„Au fost informaลฃii cฤ pe 16 vor fi proteste, cฤ vor intra în Palatul Republicii, cฤ va fi blocatฤ tribuna Parlamentului, cฤ nu se va permite alegerea preลedintelui. Noi am evitat cele mai rele scenarii când am luat mฤsurile de protecลฃie”, a declarat duminicฤ seara Valentin Dediu, directorul adjunct al SIS.
Dediu a mai spus cฤ aceste informaลฃii ar fi un motiv al modificฤrii, pe ultima sutฤ de metri, a orei ลedinลฃei în care a fost ales preลedintele, faลฃฤ de ora care se anunลฃase anterior.
„Dacฤ la 7 aprilie se coordona atât de bine cum am coordonat noi pe 16 martie, nu se întâmpla aลa ceva, vฤ asigur”, a declarat ลi procurorul general, Valeriu Zubco.
La rândul sฤu, ministrul de Interne, Alexei Roibu, a adฤugat cฤ „una dintre greลelile fostei conduceri a organelor de drept a fost implicarea în politic ลi vฤdita susลฃinere a PCRM (Partidul Comuniลtilor-n.r.)”.
Mii de persoane au protestat la 6-7 aprilie 2009, la Chiลinฤu, pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, în urma cฤruia Partidul Comuniลtilor (PCRM) a obลฃinut 49,96 la sutฤ din voturi.
Protestul a început în seara de 6 aprilie, când un grup de tineri a declarat doliu naลฃional. A doua zi, protestele care au început paลnic au degenerat în violenลฃe, fiind incendiate clฤdirile Parlamentului ลi Preลedinลฃiei. Sute de moldoveni au fost bฤtuลฃi, cฤlcaลฃi în picioare ลi arestaลฃi abuziv de poliลฃie.