3.3 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialNoile autorităţi moldovene consideră că violenţele din 7 aprilie 2009 puteau fi...

Noile autorităţi moldovene consideră că violenţele din 7 aprilie 2009 puteau fi evitate

Actuala conducere a Procuraturii Generale, a Ministerului de Interne şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) consideră că protestele violente din 7 aprilie 2009 puteau fievitate, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică de luni şi Mediafax.

Conducătorii forţelor de ordine afirmă că, dacă la 7 aprilie 2009 se acţiona ca la 16 martie, când Nicolae Timofti a fost ales preşedintele Republicii Moldova, atunci violenţele şi tot ce a urmat nu ar fi avut loc.

„Au fost informaţii că pe 16 vor fi proteste, că vor intra în Palatul Republicii, că va fi blocată tribuna Parlamentului, că nu se va permite alegerea preşedintelui. Noi am evitat cele mai rele scenarii când am luat măsurile de protecţie”, a declarat duminică seara Valentin Dediu, directorul adjunct al SIS.

Dediu a mai spus că aceste informaţii ar fi un motiv al modificării, pe ultima sută de metri, a orei şedinţei în care a fost ales preşedintele, faţă de ora care se anunţase anterior.

„Dacă la 7 aprilie se coordona atât de bine cum am coordonat noi pe 16 martie, nu se întâmpla aşa ceva, vă asigur”, a declarat şi procurorul general, Valeriu Zubco.

La rândul său, ministrul de Interne, Alexei Roibu, a adăugat că „una dintre greşelile fostei conduceri a organelor de drept a fost implicarea în politic şi vădita susţinere a PCRM (Partidul Comuniştilor-n.r.)”.

Mii de persoane au protestat la 6-7 aprilie 2009, la Chişinău, pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, în urma căruia Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 49,96 la sută din voturi.

Protestul a început în seara de 6 aprilie, când un grup de tineri a declarat doliu naţional. A doua zi, protestele care au început paşnic au degenerat în violenţe, fiind incendiate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Sute de moldoveni au fost bătuţi, călcaţi în picioare şi arestaţi abuziv de poliţie.

Cele mai citite

Colectarea medicamentelor expirate: aproape 1.500 de tone ajung în fiecare an la gunoi 

Medicamentele expirate, considerate deșeuri menajere periculoase, pot fi acum colectate în spitale și dispensare, în conformitate cu legislația modificată în acest an. Conform unei analize...

Răzvan Marin, desemnat fotbalistul român al anului 2024. Lista completă a câștigătorilor Galei Fotbalului Românesc

Răzvan Marin, mijlocașul echipei Cagliari, a fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului 2024 în cadrul Galei Fotbalului Românesc. Evenimentul, ajuns la...

Topul căutărilor pe Google în 2024: Românii, interesați de sport, filme și subiecte de actualitate

Românii au demonstrat un interes intens pentru sport în acest an, iar acest lucru se reflectă clar în căutările lor pe Google. Campionatul European...
Ultima oră
Pe aceeași temă