14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNoi vrem mici, nem kürtős kalács! | OPINIE

Noi vrem mici, nem kürtős kalács! | OPINIE

Incidentul cu mititei secuiești, de la hipermarketul Kaufland din Odorheiu Secuiesc, mi s-a părut minor până când a reverberat la Londra și la Botoșani. Un prieten din capitala Angliei a luat inițiativa, cu elan patriotic: să nu mai cumpărăm nimic din magazinele Kaufland, să-i falimentăm pentru comportamentul lor antiromânesc!

În nordul Moldovei, nu departe de Flămânzi, un fost inspector școlar a chemat la o nouă răscoală: „Ținând cont de experiența nefericită prin care a trecut un român într-un magazin Kaufland din Odorheiu Secuiesc, nefiind servit pentru că nu știa maghiara, vă sugerez ca, în semn de protest, să mergem la acest supermarket din Botoșani, cu coșul de cumpărături, și să ieșim cu el gol, spunând la casă: «Suntem români!». Vă aștept mâine dimineață la 10.00, în fața supermarketului. Ar fi super să avem și un însemn național la noi“.

Ca să fie și mai convingător, fostul inspector școlar din Botoșani a revenit câteva ore mai târziu: „Dată fiind reacția slabă a celor de la Kaufland față de grosolănia unei vânzătoare maghiare de acolo, care nu a servit un cetățean care vorbea limba română, propun ca mâine, 2 septembrie, toți cumpărătorii români să intre și să iasă cu coșul gol de cumpărături, iar la casă să spună cuvintele: «Mândru că sunt român!»“.

Pe prietenul din Londra l-am convins repede că inițiativa sa nu e cușer. Fostul inspector școlar din Botoșani mi-a tras o înjurătură și s-a dus să apere românitatea din nordul Moldovei, grav amenințată de teutonii de la Kaufland. Inspirat de precedentul Flămânzi, n-a pus, totuși, mâna pe furcă sau pe coasă, ci a plimbat o pungă goală, mândru de penibilitatea sa.

Asta se numește eclipsă de rațiune. Nu judeci un hipermarket după un incident izolat, și acela împachetat diversionist și prezentat tendențios. Kaufland chiar e o rețea civilizată. La mine, în Gorj, pentru prima dată după 2000 de ani de neatârnare geto-dacă, Târgu-Jiul a descoperit, în sfârșit, comerțul civilizat odată cu inaugurarea magazinului Kaufland.

În localitățile și regiunile românești cu populație maghiară consistentă, e normal ca funcționarii de la ghișeu, polițiștii, vânzătorii și prestatorii de servicii să știe cel puțin două limbi: româna și maghiara. Bine-ar fi să vorbească și oleacă de engleză, pentru că s-ar putea trezi și cu vreun turist străin. Interesul negustorului e să vândă oricărui potențial client, nu doar celui care vorbește fie română, fie maghiară.

Dacă ești maghiar din Odorheiu Secuiesc și nu înveți limba română, vei avea mai puține șanse de a găsi de lucru. Selecția o vor face, inevitabil, angajatorii. Nu din xenofobie, ci pentru eficiență.

Dacă femeia de la ghișeu nu știe limba română, marele vinovat este statul român. Femeia respectivă a absolvit cel puțin 10 sau 12 clase. În toți anii, a avut ca materie de studiu și limba română. Cum a absolvit toți acești ani fără să știe să vorbească românește?! Ce-au păzit profesorii de română? De ce nu au învățat-o, de la prima lecție, să rostească bilingv „Ana are mere, Ildiko nu are mici“? De ce n-au lăsat-o corigentă și repetentă până când, neavând încotro, ar fi învățat limba română măcar de nota 5?! În mod cert, cu un asemenea nivel ar înțelege când un client îi cere o porție de mici.

Marea problemă o reprezintă ușurința cu care mușcăm diversiunile cu încărcătură etnică. Reacțiile disproporționate, patriotarde, nu sunt nici sănătoase, nici inteligente. Nu stingi flacăra unei brichete aruncând o cisternă de motorină peste ea. Cei mai înverşunați sunt cei care n-au călcat în viața lor prin Harghita şi Covasna, dar „ştiu ei mai bine“ cum e acolo. E plin de patrioți
anti-maghiari prin Oltenia, Muntenia și Moldova, infinit mai mulți decât în Ardeal.

Reconstituirea incidentului de la grill-ul hipermarketului a scos la lumină o operațiune provocatoare de manual. O diversiune profesionistă, executată de un anonim (vloggerul „Milițianul“ își ascunde identitatea), din proprie inițiativă sau la ordinul altcuiva.

Dacă a făcut-o de capul lui, înseamnă că băiatul trebuie să-și facă un control la tărtăcuță. Medicii i-ar putea depista o eventuală afecțiune psihică, nu însă și ticăloșia. Personal, înclin să cred că a fost un test ordonat sau inspirat de serviciile secrete rusești. Moscova are o veche tradiție în a băga bățul xenofobiei prin gardul țărilor pe care vrea să le destabilizeze. În ultimii ani, în Europa, demonii naționalismului sunt vânturați tot mai periculos. Regimul Putin e principalul finanțator al acțiunilor destabilizatoare de acest gen. De aceea, nu trebuie exclusă mâna lungă a Moscovei nici în cazul Odorheiu Secuiesc.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a analizat incidentul de la Kaufland și a decis că nu a fost vorba de discriminare. Mai mult, a constatat că „Milițianul“ a recurs la acțiu­ni incitatoare, provocatoare și diversioniste. Vloggerul anonim a dezinformat opinia publică, ascunzând două elemente esențiale:

1) s-a prezentat la grill de trei ori, dar a prezentat doar filmarea celui de-al treilea „desant“ (care, credea el, îl avantajează);

2) a cerut să fie servit înainte de începerea programului (la orele 9.31, 9.37 și 9.47, deși programul începea la ora 10.00).

Semnificativ mi se pare obiectul presupusului refuz: mititeii. Micii cu muștar și scobitoare – filonul gastronomic cel mai profund al poporului român. Sunt competitive și sarmalele, dar nu se compară cu micii. Fără sarmale mai poți trăi, dar fără mici la grătar – nu. Asta mă face și mai bănuitor: „Milițianul“ (sau regizorul din umbră) nu a ales produsul la întâmplare, ci după o analiză sociologică executată profesionist. Să producă o emoție maximă, să aibă potențial de explozie. Dacă refuzi să-i dai românului un ghiveci de legume, mai treacă-­meargă. Dacă-l privezi de gulaș, să și-l bage ungurii în fund! Dar să-l lași fără mici?! Asta nu se poate. Pentru mici, noi facem moarte de om! Punem mâna pe arme și ne apărăm micul strămoșesc! Noi vrem mici, nem kürtős kalács!

Adrian Papahagi a rezumat totul într-o frază: „Micii secuieşti put a diversiune securistă, numai bună de acoperit ticăloşiile PSD“. Și are perfectă dreptate. Autorul unei guvernări catastrofale, PSD va încerca să reziste apăsând pedala naționalistă. De aceea a anunțat referendumul pentru modificarea Constituției pe tema definirii familiei (nu pentru o amplă și necesară reformă constituțională). De aceea e în stare ca, plutind pe crivățul de la Răsărit, să provoace tensiuni etnice periculoase.

E o zonă căreia SRI și SIE ar trebui să-i acorde o mare atenție. Dacă e în stare să distrugă Justiția și stabilitatea financiară a țării pentru a-și salva libertatea și averea, Dragnea e în stare să recurgă și la balaurii naționalismului. Sunt tot mai multe semnale în acest sens. Iar ungurii au și ei balaurii lor…

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă