Mai multe specii noi de animale marine, precum ascidiile carnivore si aricii de mare, au fost descoperite de cercetatorii americani si australieni in urma unei expeditii de explorare a apelor oceanice din largul Australiei.
Potrivit Mediafax, o echipa formata din specialisti australieni si americani a petrecut o luna de zile explorand apele din largul insulei australiene Tasmania, la adancimi pana atunci neexplorate, a explicat Ron Thresher, coordonatorul expeditiei. Cercetatorii au descoperit specii marine noi si au colectat date pretioase despre efectele incalzirii climei asupra vietii marine. Printre speciile nou descoperite se numara diverse varietati de ascidii carnivore, care traiesc la o adancime de aproximativ 4.000 de metri, arici de mare, bureti de mare, dar si specii complet noi, in zonele dominate de anemonele de mare cu pete violete si crustacee.
Oamenii de stiinta au folosit un robot submersibil, de marimea unui autoturism, pe care l-au botezat Jason, pentru a explora falia din scoarta terestra din aceasta zona. Astfel, au fost descoperite resturi de corali fosilizati, care au trait in urma cu peste 10.000 de ani. Esantioanele prelevate vor putea oferi informatii despre evolutia climei din trecut si vor putea ajuta la ajustarea modelelor previzionare ce incearca sa defineasca efectele viitoare ale incalzirii climei.
Cercetatorii au confirmat faptul ca reciful de corali pe care l-au studiat este pe cale sa moara Ron Thresher a declarat ca aciditatea tot mai crescuta a oceanelor ar putea fi responsabila de acest fenomen. Incalzirea globala, o consecinta a actiunii gazelor cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, genereaza o crestere a temperaturii oceanelor, dar sporeste si aciditatea acestor ape.
In 2007, un raport al Natiunilor Unite a avertizat asupra riscului ca Marea bariera de corali din Australia, cel mai mare organism viu al planetei, sa fie distrusa in urmatoarele decenii din cauza schimbarii climei. Obiectiv turistic inscris in patrimoniul mondial al umanitatii, care se intinde pe o suprafata de peste 345.000 de kilometri patrati in largul coastelor australiene, Marea bariera de corali ar putea fi amenintata cu "disparitia functionala", a avertizat ONU.