27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialLIVE VIDEO. A noua zi de manifestații din Piața Victoriei s-a sfârșit....

LIVE VIDEO. A noua zi de manifestații din Piața Victoriei s-a sfârșit. În ciuda frigului și a ninsorii, aproximativ 5.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Grindeanu. La Cotroceni, aproape 200 de persoane i-au cerut demisia președintelui Iohannis

UPDATE 00.00: A noua zi de proteste antiguvernamentale din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după mai bine de cinci ore. În acest timp, manifestanţii au scandat “Hoţii”, “Demisia”, au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile. În ciuda viscolului din Capitală, în Piața Victoriei s-au strâns aproximativ 7.000 de persoane. 

Demonstranţii din Piaţa Victoriei au început să plece în jurul orei 22.00, după ce au scandat “România”, “Hoţii”, “Demisia”, au cântat imnul şi au aprins, la unison, lanternele telefoanelor mobile.

Mesaje asemănătoare, #continuăm, #rezist, #demisia, au fost proiectate cu lasere pe clădirea BRD. În piaţă s-au vândut vuvuzele şi steguleţe şi s-a împărţit, gratuit, ceai cald. Protestatarii au cântat atât imnul României, cât şi “Imnul Golanilor”.

Citește și: PSD începe represaliile. Poliția Locală a Sectorului 1 anchetează persoanele care fac proiecții laser la protestele din Piața Victoriei

În momentul în care s-a oprit curentul în faţa Guvernului, în urma unei avarii care a afectat mai multe zone din Capitală, oamenii au strigat “Noaptea ca hoţii” şi i-au huiduit pe guvernanți.

Citește și: Jumătate din București, în beznă. O avarie majoră a afectat Capitala. Metrourile nu au oprit în stațiile Basarab și Piața Victoriei

UPDATE 22.00: Numărul protestatarilor din Piața Victoriei s-a micșorat pe măsură ce noaptea a continuat. Astfel, numărul acestora a ajuns la aproximativ 5.000 de persoane. Din imaginile trimise de acolo de către reporterii România Liberă, se poate observa cum cei prezenți acolo au păstrat în mijlocul loc, mesaje precum “REZIST” și “EXIST”, scrise în zăpadă.

De asemenea, la Palatul Cotroceni, aproape 300 de persoane au protestat pentru demiterea lui Klaus Iohannis și în favoarea Guvernului condus de Sorin Grindeanu.


UPDATE 21.15: Circulația din Piața Victoriei din București a fost restricționată din cauza numărului mare de protestatari ce se află acolo. În ciuda viscolului și a frigului, câteva mii de persoane s-au strâns în zona în care, în ultimele opt zile, s-au făcut proteste masive, la care au participat sute de mii de oameni. În timp ce unii pleacă, alţii continuă să vină, mai ales dinspre ieşirile de metrou. Circulaţia este oprită spre Calea Victoriei, Bulevardul Kiseleff şi Şoseaua Nicolae Titulescu.


UPDATE 20.40: La Galați s-au strâns în centrul orașului aproximativ 50 de persoane, dar numărul mic se explică prin condițiile meteo nefavorabile.

Chiar dacă la Galați este vremea perfectă pentru stat acasă, străzi acoperite de poleiul care s-a instalat în cursul nopții și o temperatură de minus 5 grade celsius, iar la orele serii a început și o rafală de lapoviță, aproape 50 de gălățeni s-au adunat și în această seară pe platoul din fața Prefecturii, cerând demisia guvernului.

Se scandează „Demisia!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Rămânem uniți, nu ne păcăliți!”, „Ieșim! Ieșim! Până-i dovedim!” și „Ceaușescu n-a murit, este-n Dragnea travestit!”.

În Cluj, aproximat 8.000 de persoane protestează în seara de miercuri. Aceștia strigă lozinci împotriva Guvernului Grindeanu, dar și împotriva PSD.

În Bucureștiu, pe oameni nu i-a împiedicat frigul și nici viscolul. Unii dintre ei chiar au profitat de zăpadă și au făcut ujn om de zăpadă, pe care l-au decorat cu stegulețe.

Protestele de la București sunt transmite Live chiar de către BBC:


UPDATE 20.00: Aproximativ 8.000 de oameni s-au adunat, miercuri seară, în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului Grindeanu, în vreme ce, la Cotroceni, 150 de persoane cer demisia președintelui Iohannis.  

De altfel, în cursul serii, președintele Klaus Iohannis a încercat să discute cu protestatarii de la Cotroceni. Bătrânii l-au înjurat și au refuzat orice dialog cu șeful statului

Apoi, Klaus Iohannis a transmis, pe contul său de Facebook, că înțelege să-și exercite ”mandatul de președinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opțiunile lor”. 

Amintim că, în cursul zilei, moțiunea de cenzură contra Guvernului Grindeanu, inițiată de PSD și ALDE, și susținută de PMP, a picat. 

VIDEO+FOTO. Moțiunea de cenzură PNL – USR împotriva Guvernului Grindeanu a picat. Inițiativa a fost susținută de 161 parlamentari. Premierul, în plen: Executivul va fi transparent cu românii. Predoiu: Ordonanța rușinii a fost așa transparentă, că s-a văzut Teleormanul. Nicușor Dan: Dl. Grindeanu a fost laș


După ce mai mulți lideri PSD au lansat în spațiul public teorii ale conspirației privind protestele din Piața Victoriei, cerând inclusiv o anchetă a SRI în rândul protestatarilor, Poliția Locală a Sectorului 1, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, a demarat o anchetă. Edilul Sectorului 1 este social-democratul Dan Tudorache, fost deputat și viceprimar. 

Citește mai multe aici: PSD începe represaliile. Poliția Locală a Sectorului 1 anchetează persoanele care fac proiecții laser la protestele din Piața Victoriei


Protestatarii din Piața Victoriei nu renunță la manifestațiile împotriva Guvernului, oamenii anunțând că ies și miercuri seara în stradă. Primii manifestanți au ajuns în fața Guvernului de dimineață, iar cei care au ajuns după-amiază au venit cu lopeți și au început să deszăpezească rondul. Totodată, o contramanifestație are loc și Cotroceni, unde un grup de protestatari îi cer demisia președintelui Klaus Iohannis. 

Primii protestatari ce au ieșit miercuri de dimineață în Piața Victoriei au reușit să scrie, mergând pe zăpada din fața Guvernului, mesajul “REZIST”.

Mai multe puteți citi aici: FOTO. Mesaj în zăpadă pentru Guvern, de la primul protestatar ajuns în Piața Victoriei: ”REZIST”

Mesajul respectiv a rămas acolo și după-amiază, atunci când alți protestatari au ieșit cu lopeți și au început să deszăpezească rondul de la Guvern. 

Aceasta este a noua zi de proteste în București și în toată țara, contra Guvernului Grindeanu. Oamenii au ieșit în stradă după ce, marțea trecută, noaptea, Executivul a adoptat o OUG prin care modifica Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Astfel,prin modificările aduse de OUG 13, se fixa o limită minimă a prejudiciului produs de funcționarii publici, abuzul în serviciu era dezincriminat, iar instituția denunțătorului era slăbită. Sute de mii de oameni s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au manifestat în stradă, cerând abrogarea OUG, ceea ce s-a și întâmplat, duminică. De atunci, oamenii protestează și doresc demisia Executivului Grindeanu. Protestele au fost relatate și de presa străină, sub ideea că românii doresc continuarea luptei împotriva corupției în țară. 

În cea de-a opta zi de proteste, peste 6.000 de oameni au cerut, în Piața Victoriei, demisia Cabinetului Grindeanu. Totodată, de duminică, sute de protestatari pro-Guvern au cerut demisia președintelui Iohannis, numindu-l ”trădător de țară”. 

Citește și:  S-a încheiat a opta zi de proteste în Bucureşti şi în ţară. Peste 6.000 de manifestanţi au strigat “Zi de zi aici vom fi!”. La Cotroceni, aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia preşedintelui


Opiniile jurnaliștilor România liberă pe această temă: 

Răzvan Chiruta, redactor-șef
PSD trebuie să „abroge“ şi Guvernul Grindeanu
Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunțată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari și se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman… continuarea aici!


Malin Bot, redactor-sef online:
Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu au fost votați ”pe persoană fizică”, demisiile lor nu schimbă rezultatul alegerilor | OPINIE 
Problma este că votul din decembrie 2016 a fost dat unor partide și unor programe de guvernare. Niciunde în aceste programe de guvernare nu exista planul împotriva Justiției pe care ei acum încearcă să-l pună în practică… continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor

Am apărat Justiția de politicieni! Cum ne apărăm de Justiție?
Ce ar trebui să se schimbe după această formidabilă descărcare de energie civică? Descărcare pe care, sincer, nu o mai credeam posibilă, după absenteismul de la alegerile parlamentare, care a făcut posibilă victoria PSD. Mărturisesc că mă bântuie întrebarea în aceste zile, în care românii își apără democrația în stradă, refuză abuzurile politicienilor la adresa Justiției și cer schimbarea din temelii a mentalităților care domină clasa politică… continuarea aici!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă