31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialNoi proceduri pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscala pentru persoane fizice

Noi proceduri pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscala pentru persoane fizice

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta anunta ca Ministerul Finantelor Publice a modificat procedura de eliberare a certificatelor de atestare fiscala pentru persoane fizice.
Astfel, potrivit noilor norme, care vor intra in vigoare la 1 iulie 2007, certificatul fiscal care atesta indeplinirea obligatiilor de plata la buget a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri se elibereaza de organul fiscal competent pentru administrarea contribuabililor, la solicitarea contribuabililor persoane fizice, pe baza cererii de eliberare a unui certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice.
Potrivit reprezentantilor DGFP Constanta, certificatul de atestare fiscala pentru persoane fizice poate fi utilizat pe o perioada de 90 de zile de la data eliberarii acestuia. Contribuabilii il pot folosi ori de cate ori este nevoie, in copii legalizate, in conditiile legii. Eliberarea sa presupune plata taxelor de timbru. Eliberarea certificatului se face de organul fiscal, pe baza datelor din evidenta fiscala a organului fiscal competent si cuprinde creantele fiscale exigibile, existente in sold in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii si neachitate pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. In primele cinci zile lucratoare ale lunii se emit certificate de atestare fiscala pentru persoane fizice, in care se mentioneaza creantele fiscale exigibile, existente in sold la sfarsitul lunii anterioare lunii de referinta si neachitate pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Eliberarea actului, in maximum cinci zile

Certificatul de atestare fiscala pentru persoane fizice va cuprinde doua sectiuni. Sectiunea A („Obligatii de plata pe categorii de venituri realizate sau estimate, dupa caz”), la care se vor mentiona obligatiile de plata restante pe fiecare tip de impozit, taxa, contributie si alte venituri bugetare, obligatiile fiscale accesorii, si sectiunea B („Alte mentiuni”), unde vor fi trecute actul prin care s-au acordat inlesniri la plata, dupa caz, precum si cuantumul sumelor ce fac obiectul acestora, actul prin care s-a dispus suspendarea actului administrativ fiscal si/sau a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, dupa caz, precum si cuantumul sumelor ce fac obiectul acestuia, decontul de TVA cu sume negative si optiune de rambursare, precum si cuantumul sumelor ce fac obiectul acestuia, alte acte care genereaza suspendarea obligatiilor de plata, precum si cuantumul sumelor ce au facut obiectul acestora.
Cererile de restituire si de compensare se vor solutiona de organul fiscal inainte de eliberarea certificatului de atestare fiscala pentru persoane fizice. Cererea de eliberare a acestuia se solutioneaza in maximum cinci zile lucratoare de la inregistrare. Certificatul va avea inscrise in mod obligatoriu numarul de inregistrare, data eliberarii, perioada de utilizare si numele si semnatura persoanei imputernicite a organului fiscal. Certificatul se intocmeste in trei exemplare originale, din care doua se vor transmite contribuabilului sau persoanelor imputernicite de acesta, in baza cererii depuse la organul fiscal, iar al treilea se pastreaza la organul fiscal emitent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă