Un experiment desfăşurat în Statele Unite de mai mulţi fizicieni a reuşit să dea un posibil răspuns la existenţa antimateriei, despre care se crede că ar fi rezultat în cantitate egală cu materia în urma Big Bang-ului, relatează BBC News, citat de HotNews. Potrivit teoriei antimateriei, pentru fiecare particulă de bază din materie există o anti-particulă cu aceeaşi masă, dar încărcătura opusă (de exemplu, unui electron negativ îi corespunde o anti-particulă numită pozitron). Când cele două intră în coliziune, se “anihilează”, producând noi particule şi anti-particule.
Un proces similar ar fi trebuit să aibă loc la începuturile Universului, în urma Big Bang-ului, însă lumea în care trăim astăzi este compusă aproape în totalitate din materie. Folosind un accelerator de particule, experimentul DZero a arătat că, în urma coliziunii dintre protoni şi anti-protoni, au fost produse mai multe particule de materie decât de antimaterie, diferenţa fiind de aproximativ 1%.
“Am ştiut că asistăm la ceva ce teoriile actuale nu pot explica, dincolo de ceea am văzut până acum,” a declarat Stefan Soldner-Rembold, unul dintre purtătorii de cuvânt pentru DZero. Aceste diferenţe au mai fost observate în trecut, însă au fost prea mici pentru a oferi o explicaţie pentru “preferinţa” Universului pentru materie. Dacă rezultatele sunt confirmate şi de alte experimente, ar fi un progres pentru fizicieni în înţelegerea materiei.