Premiul Nobel pentru stiinte economice a fost atribuit americanilor Elinor Ostrom si Oliver E. Williamson, pentru analiza tranzactiilor economice din afara pietelor, fiind pentru prima data in istorie cand pe lista laureatilor se regaseste o femeie, relataeza agentia NewsIn.
Elinor Ostrom (autoarea volumului "Guvernarea bunurilor comune") a demonstrat ca proprietatea comuna poate fi administrata cu succes folosind asociatii ale utilizatorilor. Oliver Williamson a dezvoltat o teorie in care firmele de afaceri servesc ca structuri pentru rezolvarea conflictelor, se arata in motivarea Comitetului Nobel.
Elinor Ostrom este profesor de stiinte politice, codirector al Workshop in Political Theory and Policy Analysis si al Center for the Study of Institutions, Populations, and Environmental Change din cadrul Indiana University. Printre volumele publicate se numara: Institutional Incentives and Sustainable Development : Infrastructure Policies in Perspective (coautor, Westview Press, 1993), Rules, Games, and Common‑Pool Resources (coautor, University of Michigan Press, 1994), Understanding Institutional Diversity (Princeton University Press, 2005).
In 2008, laureatul Nobel pentru economie a fost Paul Krugman, de la Universitatea Princeton, acesta fiind recompensat pentru "modelele de comert si localizarea activitatii economice". Krugman a pus la punct o noua teorie a comertului international,ce integreaza analizele disparate referitoare la schimburile comerciale si geografia economica.
Oficial numita "Premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", distinctia este decernata din 1969 si finantata de Banca Centrala suedeza, cu un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca celelalte premii Nobel.