Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reiterat, joi, că doreşte un acord privind disciplina bugetară la nivelul celor 27 de state membre UE, avertizând că, dacănu se va ajunge la un consens, măsurile vor fi aplicate doar în zona euro, informează AFP şi Mediafax.
Şeful statului francez a reamintit că Franţa şi Germania sunt favorabile unui acord la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reiterând însă că, în cazul unui eşec, acordul va fi semnat doar cu cele 17 state membre ale zonei euro.
„Vrem cele 27 de state, dar, dacă în interiorul celor 27 va fi un blocaj, vom trece la 17”, avertizează Sarkozy.
Franţa şi Germania le vor prezenta, joi seară, celor 27 de state UE un proiect comun de revizuire a tratatelor europene care ar înăspri considerabil disciplina bugetară.
Nicolas Sarkozy a afirmat că „riscul unei explozii a Europei nu a fost niciodată atât de mare”, avertizând că europenii au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a lua măsurile necesare ieşirii din criză.
„Niciodată Europa nu a fost atât de necesară, niciodată nu a fost într-un pericol atât de mare. Niciodată un stat nu a dorit atât de mult să adere la UE, niciodată riscul exploziei Europei nu a fost atât de mare”, a declarat Sarkozy într-un discurs rostit la Marsilia cu câteva ore înaintea începerii summitului de la Bruxelles.
„Europenii au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a lua decizii”, a subliniat preşedintele Franţei.
De altfel, Sarkozy a apreciat că europenii trebuie să ajungă, vineri, la un acord privind guvernarea economică integrată, altfel s-ar putea să nu aibă a doua şansă. „Trebuie să decidem imediat. Cu cât amânăm mai mult luarea unei decizii, cu atât va fi mai costisitor, cu atât va fi mai puţin eficient; dacă vineri nu vom ajunge la un acord, nu vom mai avea o nouă şansă”, insistă Sarkozy.
Într-o scrisoare adresată miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel propuneau ca ţările UE, iniţial cele din zona euro, să aibă un sistem comun de impozitare a corporaţiilor şi a tranzacţiilor financiare. Sistemul fiscal comun se va aplica iniţial celor 17 state membre ale zonei euro, dar cei doi lideri îndeamnau toate cele 27 de state europene să adopte un sistem financiar integrat prin modificarea tratatelor.
„Propunem ca noile reglementări şi angajamente să fie incluse în Tratatele europene. Altfel, statele din zona euro vor trebui să meargă înainte”, separat de restul statelor UE, insistă cei doi lideri în scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu o zi înaintea summitului UE.
„Trebuie să consolidăm creşterea economică prin competitivitate şi prin convergenţa politicilor economice cel puţin în statele din zona euro”, preciza scrisoarea trimisă de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Documentul propunea „un nou cadru legal compatibil în totalitate cu cerinţele pieţei unice europene” şi care să acopere disciplina financiară, piaţa muncii, convergenţa şi armonizarea taxelor impuse corporaţiilor, introducerea unui impozit pe tranzacţiile financiare, politici pentru stimularea creşterii economice şi ameliorarea folosirii fondurilor europene în zona euro.
„Trebuie să luăm o decizie cu ocazia viitorului Consiliu European, pentru a avea pregătite până în martie 2012 noile prevederi”, avertizează Merkel şi Sarkozy.