26.7 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialNicolas Maduro ACUZĂ SUA de complot în vederea asasinării liderului opoziţiei venezuelene

Nicolas Maduro ACUZĂ SUA de complot în vederea asasinării liderului opoziţiei venezuelene

Preşedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat duminică, într-un interviu, că oficialii americani intenţionau să îl asasineze pe liderul opoziţiei venezuelene pentru a crea „haos” şi i-a cerut preşedintelui Barack Obama să blocheze acest presupus complot, potrivit Mediafax.

Într-un interviu acordat postului privat de televiziune Televen, Maduro a declarat că doi oficiali americani, Roger Noriega şi Otto Reich, se aflau în spatele unui plan secret care urmărea asasinarea liderului opoziţiei, Henrique Capriles.

Citeşte şi Corpul lui Hugo Chavez nu va mai fi îmbălsămat

Complotul viza, în opinia lui, să destabilizeze Venezuela cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, la care candidează el şi Capriles.

„În mod responsabil, eu, preşedintele interimar al Republicii Venezuela, îi spun lui Obama: Roger Noriega, Otto Reich, funcţionari ai Pentagonului şi CIA, sunt în spatele unui proiect de asasinare a candidatului dreptei venezuelene”, a afirmat Maduro, referindu-se la Capriles.

Potrivit preşedintelui interimar, obiectivul proiectului era de „a arunca responsabilitatea (unui eventual asasinări) asupra Guvernului şi de „a crea haos în Venezuela”, unde alegerile prezidenţiale vor avea loc la 14 aprilie, după moartea preşedintelui Hugo Chavez la 5 martie.

Citeşte şi Ahmadinejad, criticat dur de clericii iranieni pentru îmbrăţişarea „imorală” a mamei lui Hugo Chavez

Maduro şi Capriles candidează amândoi la aceste alegeri.

Guvernul venezuelean îi califică de obicei drept inamici pe Noriega, fost ambasador al Statelor Unite la Organizaţia Statelor Americane (OEA) şi pe Reich, subsecretar de Stat american şi fost ambasador la Caracas. El îi acuză pe cei doi că încearcă să destabilizeze ţara, care deţine cele mai mari rezerve de ţiţei de pe planetă.

Maduro, care i-a acuzat pe unii opozanţi că au fost de acord cu „planul pucist”, a declarat că Guvernul său „le va garanta protecţie tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale, în special” lui Capriles.

Dar liderul opoziţiei, guvernatorul statului Miranda (nord) a declarat în avans că Maduro ar fi „responsabil” de orice acţiune împotriva sa.

Citeşte şi Venezuela: Nicolas Maduro a depus jurământul şi a convocat alegeri prezidenţiale anticipate

„Indiferent ce ni se va întâmpla, eu îl consider responsabil pe Nicolas Maduro Moros, o declar ţării şi lumii”, a scris el pe contul său de Twitter.

Opoziţia a denunţat marţi ameninţările de „agresiune” care ar fi fost lansate împotriva lui Capriles înainte care acesta să îşi prezinte candidatura în faţa Consiliului electoral.

Capriles, în vârstă de 40 de ani, va încerca pentru a doua oară să acceadă la preşedinţia ţării, după ce a pierdut alegerile din octombrie împotriva lui Hugo Chavez, care l-a desemnat pe Maduro, în vârstă de 50 de ani, drept succesor al său şi candidat la alegeri în cazul în care el va fi în incapacitatea de a guverna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă