23.7 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăSpecialNicolae Timofti, reacție după declarațiile ambasadorului american la Chișinău: Sunt român şi...

Nicolae Timofti, reacție după declarațiile ambasadorului american la Chișinău: Sunt român şi vorbesc limba română

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a precizat în timpul unui discurs susținut cu prilejul Zilei Limbii Române la Academia de Științe din Chișinău că este român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova.

„În discuțiile mele cu președinții altor țări am spus mereu că sunt de origine română, așa cum au fost părinții, buneii mei și toți cei care trăiesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum și să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării științifice și inovațiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătății pe potriva cerințelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetățenii să aibă încredere, să punem economia în funcțiune. Să readucem încrederea cetățenilor în stat și să fim exigenți cu clasa politică. Avem multe de făcut”, a spus Nicolae Timofti, citat de MoldNova.

Citeşte şi 

Președintele Timofti a reamintit de Hotărîrea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, prin care a fost decis că denumirea corectă a limbii de stat este limba română. „Modificarea articolului 13 din Constituţie este o obligaţie a Parlamentului. Modificarea articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică şi juridică din Parlamentului în sensul executării hotărîrii CC. Mai mult, aşa se procedează într-un stat de drept”, a adăugat şeful statului.

Citeşte şi Protest la București, după declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, privind unirea Moldovei cu România

Românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române, sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013.

Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Republica Moldova se sărbătoreşte anual Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expoziţii de fotografii, conferinţe etc.). Din 2011, Chișinăul și Bucureștiul au marcat simultan această sărbătoare.

Potrivit deciziei din ziua de 5 decembrie 2013 a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova limba română este limba de stat în stânga Prutului. Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldoveneasca”.

 

 

 

Cele mai citite

Cetățenii ucraineni vor primi consultaţii medicale gratuite în România

Locuitorii din Ucraina aflați pe teritoriul României vor primi consultaţii medicale gratuite în România, anunță un comunicat de presă transmis de Crucea Roșie a...

Soarta SIF Muntenia, pe mâinile unor  personaje controversate. Oamenii de încredere ai lui Gruia Stoica și Adrian Năstase, în CA SAI Muntenia

Un afacerist cu papetărie, “mâna dreaptă” a patronului Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, și omul de încredere al fostului premier Adrian Năstase se...

Mascarada “Selecționerul”

În rândul infractorilor e celebră schema “Maradona”, dar Răzvan Burleanu a inventat manevra “Selecționerul”. Paote că au mai rămas câteva voci publice care încă erau...
Ultima oră
Pe aceeași temă