3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialNici mortii nu scapa de spaga!

Nici mortii nu scapa de spaga!

Mortii sunt batjocoriti la Constanta. Cimitirul Central este un adevarat cuib de viespi. Reguli pe care nu le cunoaste nimeni, bani care ti se cer in stanga si-n dreapta, tigani care te agreseaza daca nu le dai de pomana, caini vagabonzi care calca pe morminte, mormane de gunoi unde vezi cu ochii si, mai nou, cavouri ridicate in mijlocul aleilor. Pacatele pentru conditiile mizerabile in care sunt inmormantati mortii nostri apartine societatii care are in administrare cimitirul central: SC Clares SRL.

Primul lucru de care te lovesti in cimitir este numarul mare de tigani care stau cu mana intinsa dupa pomana. In fiecare sambata si duminica acestia se aduna ciorchine in jurul fiecarui cavou unde are loc o slujba sau o inmormantare si cer insistent de pomana, chiar daca pomana nici nu a inceput. Daca refuzi, te blesteama sau iti arunca in fata cate un plod dezbracat, spunand ca trebuie sa-l hraneasca intr-un fel. Din pacate, pomana crestineasca nu mai este de ajuns pentru ei. Unii mai cer inca un pahar de suc sau un mar, dar cei mai multi te intampina cu neobosita placa: “Da-mi si mie 2.000 de lei”. Ce fac in acest timp angajatii Clares, firma care ar trebui sa asigure paza si protectia? Nimic. Stau cu totii la poarta principala, poate, poate o pica o bere de pomana si pentru ei. Am vazut si la cealalta poarta, de pe strada Th. Burada, un paznic, mai ocupat insa sa stea de vorba cu vanzatoarea de flori decat sa ii dea pe cersetori afara. “Luati de pomana, mama, ca am visat-o pe sora noastra azi noapte si ne-a zis ca a primit ce i-am dat, dar ca i-am dat cu mainile murdare”, ne-a spus o batrana, inconjurata de femei in fuste largi care cereau pomana.

Autostrada printre morminte

Un alt lucru care te frapeaza este multimea de masini care intra in cimitir… si nu ne referim aici la masinile mortuare. Potrivit reprezentantilor autoritatilor locale, care au concesionat cimitirul acum doi ani, aici nu mai au voie sa intre decat masinile mortuare. Se mai face o exceptie atunci cand acestea sunt insotite de preotul care va oficia slujba. Realitatea este alta. La o simpla vizita in cimitir, am descoperit cinci autoturisme parcate pe alei. Angajatii Clares, care ne-au oprit la poarta principala, ne-au spus ca ne trebuie o autorizatie speciala pentru a avea, la randul nostru, acces cu automobilul. Stupoare insa! In acest timp, un automobil Opel, cu numarul de inmatriculare CT-06-AXA, a intrat nestingherit, fara sa arate vreun act sau vreo legitimatie speciala. In interior tronau alte autoturisme, toate de provenienta straina, “clientul” zilnic fiind un Audi cu numarul CT-06-FOZ, parcat chiar in fata administratiei, in drumul dricurilor. Explicatia data de angajati este ca preotii au voie cu masinile, lucru fals, din moment ce am vazut preoti care si-au lasat autoturismul la poarta, nefiind lasati sa intre de catre aceiasi angajati.

Ziaristi amenintati

Ce este cel mai grav este atitudinea angajatilor vizavi de enoriasi. Oamenii spun ca, daca dai 20.000 de lei la poarta, poti intra nestingherit cu masina. Daca ai o legitimatie de politist, poti intra, de asemenea, cu masina in cimitir. Daca esti jurnalist si intrebi aceste lucruri, se strang in fata ta zece angajati bronzati care, strangand din dinti, te ameninta: “Ai gura cam mare, ziaristule”. La administratorul SC Clares SRL, Dumitru Draghici, aveam pretentie. L-am gasit in biroul secretarei, unde ne-a declarat ca nu stie ce legitimatie iti trebuie pentru a avea acces in cimitir si nici ce masini au intrat. “Eu nu stau la poarta, domnule. Nu stiu ce se intampla (!!!). Astazi e sambata, e ziua mea libera. In plus, nu stii sa vorbesti, nu ai cei sapte ani de-acasa” – acestea sunt cateva dintre replicile cu care reporterul “Romaniei libere” a fost “gratulat” de catre Draghici. Asa administrator, asa organizare!

Inmormantari si… tamplarie PVC

Despre SC Clares am aflat ca se ocupa cu… de toate si practic cu nimic. Domeniul principal par sa fie pompele funebre, dar gasim firma inscrisa si pe un site specializat de pe internet, unde figureaza, la obiect de activitate, cu tamplarie aluminiu PVC, lemn, pereti cortina, usi mobilier, materiale specifice si chiar mobilier pentru birouri, spatii comerciale si… baruri. Afacerile necurate cu concesionarea locurilor de veci in Cimitirul Central si taxele percepute ilegal sunt un alt subiect care ii doare pe constanteni. Mai nou, au aparut cavouri aproape in mijlocul aleilor, care ingreuneaza pana la blocare accesul. In plus, sunt si neacoperite, astfel ca un accident este iminent. Cui ii pasa insa, din moment ce banii curg? Ar trebui totusi ca cineva sa opreasca jaful si dezordinea pe care o firma care construieste mobilier pentru baruri o face in Cimitirul Central.

Cele mai citite

Americanii ne trimit un consultant al serviciului vamal în Portul Constanța

Autoritatea Vamală Română va avea în Portul Constanța, un reprezentant al Serviciului Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii în...

Fără frigidere și aparate de aer condiționat cu freon

Frigiderele și aparatele de aer condiționat cu freon vor fi interizse de către Uniunea Europeană. La acestea se adaugă și instalațiile de aer...

Vrei să devii trainer în domeniul în care ești specialist? Înscrie-te la cursul Aprendis

Pentru foarte mulți profesioniști într-un domeniu, trainerul reprezintă principala influență; omul care îi șlefuiește și îi pregătește să facă față tuturor provocărilor profesionale la...
Ultima oră
Pe aceeași temă