34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialNici Germania de Est nu scapa de cei 20 de ani

Nici Germania de Est nu scapa de cei 20 de ani

Raportul anual al guvernului federal privind starea reunificarii, prezentat miercurea trecuta in Bundestag de ministrul Transporturilor, Wolfgang Tiefensee, confirma adancirea prapastiei dintre landurile vestice si fosta Germanie de Est, informeaza Der Spiegel.
Statisticile arata ca, pe ansamblul Germaniei reunificate, au fost create 134.000 de locuri de munca in raport cu anul trecut, rata somajului scazand la 10,1%. Germania si-a reluat timid cresterea economica (1% din PIB) dar nu si in landurile rasaritene, unde s-a inregistrat un declin de 0,1%. Foarte putine locuri de munca au fost create in Germania de Est, unde, pe fondul nemultumirilor crescande, a inceput sa creasca influenta partidelor neonaziste.
Potrivit raportului, reunificarea din 1990 nu a adus si o rezolvare a dificultatilor economice ale regiunii. Industria comunista a fost decimata, iar acum rata somajului este de 18%, fata de 9,9% in Vest. Desi sprijinita masiv de guvernul federal, industria estica nu este inca in masura sa faca fata celei vestice, in pofida unui ritm de refacere de 10% pe an. Diferentele de salarii dintre cele doua „emisfere” fac ca un numar la fel de mare de tineri sa isi paraseasca locurile natale in cautarea unei vieti mai bune in Vest.
Din punct de vedere politic, in unele regiuni, cum ar fi landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, formatiunile neonaziste au gasit destui adepti pentru a avea deputati in parlamentele regionale.
Pe 3 octombrie 1990, Germania s-a reunificat prin absorbtia Germaniei de Est in Republica Federala. Desi initial s-a crezut ca reconstructia va fi mult mai scurta, aceasta dureaza mult mai mult decat s-a estimat initial. Potrivit lui Tiefensee, vor mai trece probabil 15-20 de ani pana cand Germania de Est sa devina o putere economica in masura sa se autosustina. Faimosii 20 de ani…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă