37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialNew York-ul respiră uşurat după trecerea furtunii Irene

New York-ul respiră uşurat după trecerea furtunii Irene

New-yorkezii respiră uşuraţi după ce metropola americană a scăpat de un impact fatal cu uraganul Irene, care a lovit începând de sâmbătă coasta Americii de Est şi a ucis cel puţin 11 oameni, potrivit NewsIn.

Decesele s-au înregistrat în Carolina de Nord, Virginia şi Florida şi printre victime se numără un copil, dar şi un surfer care a ignorat avertismentele de valuri periculoase.

Uraganul Irene, care a lovit uscatul cu forţa unui uragan de categoria 1, a scăzut duminică în intensitate până la cea a unei furtuni tropicale, cu puţin timp înainte de a atinge New York-ul. Totuşi, în drumul său a lăsat fără curent electric aproape 4 milioane de oameni.

Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, a declarat la NBC News că pagubele provocate de furtună se ridică probabil la miliarde de dolari, dacă nu cumva la „zeci de miliarde de dolari”.

Viaţa începe să se întoarcă la normal în New York, după ce a fost evitată catastrofa de proporţii de care se temeau auorităţile. Totuşi, vântul şi ploaia continuă să se manifeste în oraş. Primarul Michael Bloomberg le-a spus locuitorilor să mai aibă răbdare şi să rămână în case, pentru a evita conecinţele vântului, inundaţiilor sau riscul de a fi electrocutaţi de firele electrice rupte. El a anunţat, totodată, că ordinele de evacuare vor fi ridicate începând cu ora locală 15.00 (22.00, ora României), iar bursa de mărfuri se va deschide luni.

Pentru prima dată în istorie, reţeaua de metrou a fost oprită din cauza vremii, iar trenurile şi autobuzele s-ar putea să nu circule până luni după-amiază.

Toate cursele aeriene spre şi dinspre New York au fost anulate, ceea ce a provocat haos în traficul intern şi internaţional, care ameninţă să dureze şi la începutul săptămânii viitoare.

Majoritatea magazinelor şi restaurantelor au rămas închise, iar străzile de obicei aglomerate ale oraşului sunt pustii.

Saci cu nisip au fost postaţi în jurul intrărilor de la multe clădiri de birouri din cartierul financiar, pentru că acum inundaţiile sunt principala grijă.

Secretarul pentru securitate internă, Janet Napolitano, a declarat că deşi Irene continuă să-şi facă simţită prezenţa pe teritoriul american, „ce era mai greu a trecut” şi a adăugat că măsurile de precauţie luate de autorităţi – care au încă proaspăt în minte răspunsul bâlbâit dat după uraganul Katrina din 2005 – au redus „dramatic” ameninţarea la adresa oamenilor de-a lungul coastei estice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă