32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialNew York Times: "Repetitie israeliana a unui atac asupra Iranului"

New York Times: „Repetitie israeliana a unui atac asupra Iranului”

Potrivit unor oficiali americani citati de cotidianul The New York Times, aviatia israeliana a efectuat, luna acaesta, un exercitiu de mare amploare – dupa toate probabilitatile, o simulare a unui eventual bombardament asupra instalatiilor nucleare din Iran.
Ziarul new-yorkez afirma ca la manevrele desfasurate deasupra regiunii estice a Marii Mediterane si in spatiul aerian al Greciei, in prima saptamana din iunie, au luat parte peste o suta de aparate de zbor militare israeliene, de tipul F-16 si F-15.
Un purtator de cuvant al armatei israeliene a spus ca “fortele aeriene israeliene se antreneaza cu regularitate pentru diferite misiuni, pentru a putea fi la inaltimea provocarilor care decurg din amenintarile la adresa tarii”.
Un oficial de la Pentagon care, conform ziarului mentionat, a fost informat in legatura cu obiectivele acestor manevre au fost repetarea aspectelor tactice, de realimentare cu carburant in timpul zborului si a altor detalii ale unui posibil atac asupra instalatiilor nucleare iraniene si asupra rachetelor iraniene cu raza lunga de actiune, dotate cu `ncarcaturi conventionale.
Acelasi oficial, care a cerut sa nu i se dezvaluir identitatea, a spus ca un alt obiectiv a fost trimiterea unui mesaj clar – anume, ca Israelul este pregatit sa actioneze pe plan militar, daca vor esua celelalte eforturi prin care se incearca incetarea producerii, de catre Iran, a uraniului de calitatea necesara pentru fabricarea bombelor atomice.
“Ei (israelienii) au dorit ca noi sa stim, ca europenii sa stie si ca iranienii sa stie acest lucru” – a afirmat oficialul de la Pentagon citat de The New York Times.
Mai multi oficiali americani contactati de ziar au spus ca ei nu cred ca Israelul a decis sa atace Iranul si ca nu cred ca un astfel de atac este iminent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă