2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialNew York: Două femei, arestate pentru complot la construirea unei bombe

New York: Două femei, arestate pentru complot la construirea unei bombe

Două femei din New York au fost arestate, joi, întrucât sunt acuzate că au complotat la construirea unei bombe artizanale, informează Mediafax.

Una dintre femei, Noelle Velentzas, era “obsedată de oalele sub presiune încă de la atacurile de la maratonul din Boston din 2013” şi a făcut glume referitor la explozibili după ce a primit una cadou, potrivit unei plângeri penale, relatează Associated Press.

Plângerea depusă la un tribunal federal din Brooklyn le nominalizează pe Velentzas şi fosta ei colegă de apartament, Asia Siddiqui, ca ţinte ale unei anchete sub acoperire în cazul unui complot terorist.

Femeile, amândouă originare din Queens, au fost arestate fără posibilitate de eliberare pe cauţiune după o scurtă audiere în care au luat cuvântul doar pentru a spune că înţeleg acuzaţiile care li se aduc. Velentzas purta văl islamic şi o rochie neagră, iar Siddiqui un tricou verde cu o cămaşă neagră cu mânecă lungă pe dedesubt şi o fustă lungă închisă la culoare.

“Clienta mea va pleda nevinovat dacă şi când va fi o punere sub acuzare. Ştiu că este un caz grav, dar vom lupta la tribunal”, a declarat avocatul lui Siddiqui, Thomas Dunn. Avocatul lui Velentzas nu a făcut niciun comentariu.

Anchetatorii susțin că femeile şi-au exprimat, în mod repetat, sprijinul pentru jihadul violent în timpul conversaţiilor cu agentul sub acoperire, care le-a înregistrat în secret.

În 2009, Siddiqui, în vârstă de 31 de ani, a scris un poem în revista publicată de Al-Qaida în Peninsula Arabă care proclama că “nu există nicio scuză pentru a sta şi a aştepta ca martiriul să cadă din cer”, au scris anchetatorii în documentele predate tribunalului. Velentzas, în vârstă de 28 de ani, l-a numit pe Osama ben Laden unul dintre eroii ei şi a declarat că ea şi Siddiqui sunt “cetăţeni ai Statului Islamic”.

Din 2014, cele două femei au complotat pentru construirea unui dispozitiv explozibil pentru a fi folosit în atacuri teroriste pe teritoriul american, afirmă plângerea. Ele au “căutat şi obţinut componente ale unei maşini-capcană, ca cea folosită în atacurile din 1993 de la World TRADE  Center; o bombă ca cea folosită în 1995 la atacurile din Oklahoma şi o oală sub presiune ca cea folosită în 2013 la atacul de la maratonul din Boston”, au declarat autorităţile.

Autorităţile au decis să le aresteze pe cele două femei după ce Siddiqui a intrat în “posesia mai multor butelii cu gaz de propan, precum şi a unor instrucţiuni de transformare  a acestora în dispozitive explozive”.

În timpul perchiziţiilor la domiciile lor, joi, agenţii au descoperit trei butelii de gaz, o oală sub presiune, îngrăşământ şi note scrise de mână cu instrucţiuni pentru fabricarea unor bombe. Ei au găsit şi două macete şi două pumnale.

Vecinii susţin că Siddiqui locuieşte împreună cu fratele ei în subsolul unei clădiri de trei etaje deţinute de părinţii lor, care nu locuiesc acolo. “Ea este tăcută şi nu m-am gândit vreodată ca poate face aşa ceva”, a declarat Mohammad Shahidul Haque, un tehnician de laborator la pensie.

Arestările au avut loc în aceeaşi zi în care un alt cetăţean american a fost adus din Pakistan la New York pentru a acuzaţii de conspiraţie în vederea uciderii unor americani. Muhanad Mahmoud Al Farekh a compărut joi în faţa unui tribunal federal din Brooklyn şi a fost arestat fără posibilitate de eliberare pe cauţiune.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă