38.9 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialNEW MONEY: Povestea antreprenorului din Alba Iulia cu 250 de „angajați” care...

NEW MONEY: Povestea antreprenorului din Alba Iulia cu 250 de „angajați” care muncesc 24 de ore din 24 fără salariu

Cum a reușit un antreprenor din Alba Iulia să–și rezolve criza forței de muncă, scăzându-și în același timp costurile de producție? Atenție, nu e o întrebare retorică.

Un tip masiv, de vreo 50 de ani, îmbrăcat într-o cămașă cu pătrățele, se plimbă de-a lungul și de-a latul unor hale de la marginea orașului Alba Iulia, pline cu farfurii aflate în diverse faze de producție. Bărbatul își așază energic brațul după gâtul mai multor muncitori care îi ies în cale și îi în­treabă scurt: „Ia, spune, de când lucrezi tu aici?“. Un son­daj ad-hoc din care reiese că majoritatea au o ve­chime de 10 sau chiar 20 de ani.

Traseul pe care se plimbă este flancat de zeci de brațe galbene care ridică și stivuiesc farfurii cu miș­cări sacadate, însă extrem de precise. Acestea sunt alt fel de personaje ale poveștii, care, chiar dacă ar fi întrebate de când lucrează aici, nu ar putea să răs­pundă. Sunt roboți industriali, aduși din Japonia, cu un rol-cheie în dezvoltarea afacerii IPEC, pro­ducător de ceramică cu vânzări de peste 21 de milioane de euro anul trecut.

Citește textul integral pe site-ul NewMoney.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă