Când vine vorba de Oltenia, toată lumea se gândește la pepenii de Dăbuleni, cel mai căutat produs pe timp de vară în piețele din România. La doar câteva zeci de kilometri de patria lubenițelor, lângă Craiova, un antreprenor a mizat totul pe… castraveți.
Mare amator de castraveți murați, Napoleon promitea recompense uriașe celui care găsea cea mai bună rețetă de saramură pentru conservarea hranei necesare trupelor sale. Numai că, înainte de a-i pune la murat, cineva trebuie să-i și cultive.
Craioveanul Florin Purcea (46 de ani) a intrat întâmplător în afacerea cu castraveți cornișon în urmă cu 13 ani, iar acum aproape 98% din producția pe care o realizează la serele Ișalnița o trimite la export. Producție pe care firme din Germania și Elveția o pun la murat și o vând apoi în toată Europa. Practic, românii nu cunosc gustul catraveților de la serele din Ișalnița, doar dacă au norocul să găsească în supermarketuri borcanele cu murături reprezentând diferența de două-trei procente din cantitatea recoltată care ajunge pe piața locală la Annabella Fabrica de Conserve Râureni.