Unele proiecte de amenajare trebuie schimbate din mers, fiind determinate de anumiţi factori imprevizibili care apar ulterior etapei de proiectare.
Într-o asemenea situaţie, inspiraţia şi creativitatea sunt esenţiale. În cazul pe care l-am ales, planurile de construcţie a unei case au trebuit refăcute pe durata lucrărilor. Modificările au fost justificate de faptul că structura familiei s-a schimbat pe durata celor trei ani cât au durat lucrările. Mai exact, cei doi tineri proprietari au avut un copil, el fiind motivul pentru care spaţiul a fost, în parte, reorganizat. Principala modificare din planul iniţial a fost deschiderea completă a bucătăriei spre zona de zi. În acest fel a fost obţinut un „open space” pe care tânăra mămică şi l-a dorit pentru a nu sta separată de restul familiei atunci când găteşte.
O altă modificare a constat în eliminarea cămării din zona bucătăriei. Măsura a condus la suplimentarea spaţiului cu 2,10 mp, care s-au adăugat celor 8,55 mp pe care bucătăria îi avea iniţial. Conducta de apă pluvială, care traversa în plan vertical cămara, a rămas descoperită, iar pentru a o masca a fost construit un volum din profile metalice şi gips-carton.
Eliminarea cămării din planurile de amenajare a condus la modificarea traseelor instalaţiilor. Deoarece frontul de lucru al bucătăriei a fost repoziţionat, conductele de apă şi de scurgere au fost redirecţionate. Acest lucru a presupus săparea unor noi şanţuri în pardoseală şi în pereţi. Mare parte din instalaţia electrică a fost montată tot pe pardoseală. Cablurile au fost introduse în tuburi rigide de plastic, pentru a fi protejate. După definitivarea lucrărilor la instalaţii, pe pardoseală a fost turnată şapă din ciment şi nisip cu o grosime de 6 cm.
Cablurile electrice care alimentează corpurile de iluminat au fost trase la nivelul plafoanelor. După această operaţie s-a trecut la placarea acestor suprafeţe cu gips-carton. Pentru fixarea plăcilor au fost construite structuri din profile metalice UW30 şi CD60.
Pereţii care separau holul de bucătărie şi living nu au mai fost construiţi. Trecerea spre zona de zi se face direct din degajamentul aferent casei scării. În zona de zi a fost amenajat şi un loc de luat masa. Acesta este izolat vizual de living prin arcada care a fost construită având ca bază grinda de susţinere, iar de bucătărie – prin prelungirea frontului de lucru al acesteia cu un corp de mobilier amplasat perpendicular pe perete.