14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialNetanyahu: Israelul este decis să-şi apere frontierele şi suveranitatea

Netanyahu: Israelul este decis să-şi apere frontierele şi suveranitatea

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat, în această seară, că Israelul este decis să-şi apere frontierele, după o serie de incidente violente produse la graniţele cu Siria şi Libanul ,în timpul unor ample manifestaţii palestiniene, relatează AFP, citând Mediafax.

„Am dat ordin armatei să acţioneze cu reţinere maximă, dar şi să împiedice forţarea frontierelor noastre”, a declarat Netanyahu.

„Sperăm ca liniştea şi calmul să revină în scurt timp. Dar suntem decişi să ne apărăm frontierele şi suveranitatea„, a adăugat el.

Armata israeliană a deschis focul în platoul Golan, după ce manifestanţi palestinieni veniţi din Siria au pătruns în zona controlată de Israel. Surse medicale au afirmat că doi manifestanţi au fost ucişi şi alţi patru au fost grav răniţi.

Incidentele de astăzi sunt unele dintre cele mai grave produse la graniţa dintre cele două ţări după războiul israeliano-arab din 1973.

La rândul său, armata libaneză a anunţat că zece persoane au fost ucise după ce militarii israelieni au deschis focul la frontieră, unde mii de refugiaţi palestinieni manifestau în localitatea Maroun ar-Ras, la numai un kilometri de teritoriul israelian.

Netanyahu a apreciat, în scurta sa alocuţiune, că manifestaţiile „nu se referă la graniţele din 1967, ci reprezintă o repunere în discuţie a însăşi existenţei Israelului”.

El i-a criticat şi pe adversarii Israelului, care „comemorează Nakba, catastrofa reprezentată în ochii lor de crearea Israelului”, făcând referire la sensul literal al cuvântului „nakba” în arabă.

Manifestaţiile palestiniene au fost organizate pentru a marca 63 de ani de la „Nakba”, termen folosit în lumea arabă pentru a desemna înfiinţarea statului Israel în 1948 şi exodul palestinian care a urmat după această dată.

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă