21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialNesiguranta orasului ii determina pe braileni sa se inarmeze

Nesiguranta orasului ii determina pe braileni sa se inarmeze

La nivelul judetului Braila, sunt emise de catre Biroul Arme, Munitii, Explozibili, Substante Toxice permise de tragere pentru 1.381 de persoane fizice care detin 1.598 arme de foc, atat din categoria letale, cat si neletale. Inspectorul principal Horia Cioranu, seful Biroului Arme, Munitii, Explozibili, Substante Toxice Braila, ne-a declarat ca, din numarul de detinatori de permise de tragere, sase braileni care fac parte din corpul magistratilor si al demnitarilor au pistoale cu glont (arme letale), 240 au pistoale cu gaze lacrimogene sau cu bila de cauciuc, 39 au arme de vanatoare cu glont, 1.266 – arme de vanatoare cu alice, 29 – arme de tir cu glont si 16 – arme de panoplie. Din categoria magistratilor si a demnitarilor braileni, printre cei care detin pistoale cu glont sunt primarul liberal Constantin Sever Cibu, procurorul-sef al Parchetului Braila, Fanel Mihalcea, si procurorul Gheorghe Constantinoiu.
La nivelul judetului Braila exista 43 de societati economice detinatoare de arme, in care se regasesc societatile de profil paza, dar si trei magazine de comercializare autorizate, care au 500 de pistoale sau pusti de diverse tipuri si categorii. In opinia unor persoane autorizate la noi in tara, permisele se obtin prea usor, mai ales la armele din categoria neletale (pistoale cu bile de cauciuc), in Germania fiind interzisa cu desavarsire comercializarea unui astfel de armament.

Arme fara autorizatie, ascunse in casa

Legea este stricta atunci cand este vorba de modul de port, folosire si uzul armei. Surse autorizate din Politie ne-au relatat ca exista multi braileni care au sigur arma si nu au declarat. Instantele care apara dreptul de proprietate nu se grabesc sa elibereze un mandat de perchezitie in urma unor suspiciuni sau a unor indicii minore. Trebuie mentionat faptul ca detinerea fara drept a unei arme letale constituie infractiune penala, conform art. 279 din Codul Penal, iar fapta se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, cel putin. Ofiterii din cadrul Biroului Arme, Munitii avertizeaza brailenii care detin arme de foc neletale si care au fost achizitionate inainte de aparitia Legii 295/2004 ca au obligatia sa se prezinte la sediul institutiei, pe Calea Galati nr. 29, pentru a da o declaratie. Ca noutate legislativa in domeniu, inspectorul principal Horia Cioranu ne-a spus ca in noul proiect de lege ce urmeaza a fi dezbatut intervine o schimbare majora a dreptului de folosire a armei: „La atac in legitima aparare s-a facut o extensie a dreptului de folosire a armei. Pana acum nu aveai dreptul sa te aperi cu arma de foc de vanatoare sau de tir, acum, daca legea va trece de dezbateri, detinatorii de arme de orice tip se vor putea apara in fata unui atac iminent ce le poate pune in pericol viata”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă