13.2 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialNereguli în urma inundaţiilor. Unele primării au "umflat" daunele

Nereguli în urma inundaţiilor. Unele primării au „umflat” daunele

Raportul Comisiei mixte de inventariere a pagubelor produse de calamităţi naturale în judeţul Mureş a confirmat „umflarea” pagubelor de către unele primării, a declarat, marţi, directorul de cabinet al prefectului de Mureş, Mircea Munteanu, citat de Mediafax. Pe baza raportului Comisiei mixte de inventariere a pagubelor produse de calamităţi naturale, înaintat, marţi, Prefecturii Mureş, Mircea Munteanu a precizat că, alături de cele 760 de case declarate calamitate în fals la Crăciuneşti, s-au mai descoperit şi alte raportări exagerate, ale Primăriei din Apold.

„Comisia mixtă a constatat – aşa cum noi bănuiam, că de aceea am constituit-o – o exagerare, o umflare a aşa-ziselor pagube survenite în urma fenomenelor meteo extreme, să le numim. În judeţul Mureş nu am avut inundaţii, au fost câteva furtuni, câteva ploi, a fost o perioadă lungă în care a tot plouat. De exemplu, în comuna Apold se raportaseră iniţial 18 case cu probleme, dar s-a constatat de către comisie că doar patru au astfel de probleme şi, şi acelea, nu în totalitate”, a spus Munteanu. El a adăugat că acele case avariate au o vechime de peste 80 de ani şi nu au fost reparate sau bine întreţinute.

Directorul de cabinet al Prefecturii Mureş a arătat că, la Crăciuneşti, unde a semnalat, în urmă cu câteva zile, că s-a prezentat o situaţie exagerată a pagubelor, comisia a conchis că, din 760 de case declarate calamitate, niciuna nu a avut astfel de probleme grave. „Cea mai gogonată chestiune este cea de la Crăciuneşti, de care am mai vorbit. Avem, în sfârşit, raportul comisiei. Acolo, practic, a fost o ploaie torenţială însoţită de vânt, care practic a mişcat câteva ţigle şi a picat apa prin pod prelingându-se pe pereţi. În niciun caz nu putem vorbi despre case devastate de furtuni şi inundaţii. Deci nu se confirmă, la Crăciuneşti, nimic din cele 760 de cazuri avansate iniţial de administraţia locală de acolo, de către Primărie. Sunt câteva probleme la nişte obiective culturale, acoperiş degradat, tavan cu urme de umezeală, care cad în sarcina Consiliului Local de a fi reparate, nu le putem încadra în chestiuni care ţin de calamităţi naturale, însă, în ce priveşte gospodăriile oamenilor, ei şi le-au reparat prin forţe proprii, ceea ce vine încă o dată să confirme ideea că nu au fost probleme grave”, a spus Munteanu.

El a opinat că „oprobiul public sau ruşinea” constituie o „corecţie” a primarilor cu raportări false mult mai mare decât o eventuală amendă. Reprezentantul Prefecturii Mureş a spus că, pe de altă parte, în comuna Sărăţeni, comisia a confirmat avariile semnalate şi faptul că situaţia trebuie remediată urgent, în legătură cu podul de pe râul Târnava Mică, aşa-numitul „Pod al Militarilor”, construit din lemn în urmă cu 40 de ani, care a suferit avarii în perioada de ploi abundente.

„Pilonii podului au fost mişcaţi de curgerea puternică a apei, fapt ce a determinat coborârea podului. Comisia a constatat că nu se mai poate folosi podul, s-a semnalizat o interdicţie a circulaţiei şi s-a dispus expertizarea podului şi prevederea lucrărilor de consolidare impuse. Deci aici putem vorbi oarecum de o situaţie care trebuie remediată”, a arătat el. Munteanu a precizat că verificările comisiei vor continua la Saschiz şi Daneş, unde s-au raportat probleme legate de drumuri forestiere sau comunale, alunecări de teren care afectează unele porţiuni de drumuri şi terenuri agricole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă