In pofida protestelor de la Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc fimpotriva schimbarii sefilor maghiari ai institutiilor subordonate guvernului Romaniei, demiterea pe motive politice a acestor sefi continua, scrie ziarul budapestan Nepszabadsag intr-o corespondenta de la Cluj prezentata de Agerpres
Cotidianul ungar citeaza o informare care i-a parvenit de la organizatia UDMR Harghita si in care se scrie ca, din cei 17 sefi de institutii maghiari schimbati din functie in judetul Harghita, doar doi au reusit sa ramana in post, prin concurs. O situatie asemanatoare se intalneste si in judetul Covasna, unde potrivit organizatiei locale a UDMR, din 18 directori maghiari, doar sase au ramas in functiile de pana acum, ceilalti fiind ori demisi ori aflandu-se in perioada de preaviz.
Impotriva demiterii lui Tischler Ferenc, fostul sef al Directiei de tineret Covasna, a avut loc saptamana trecuta o demonstratie spontana a tinerilor din Sfantu Gheorghe. Tischler declara luni ziarului Nepszabadsag ca, dupa aprobarea ordonantei de urgenta a guvernului pentru demiterea sefilor de institutii, el a fost instiintat inca de la sfarsitul lui aprilie ca este demis din functie. Pentru locul ramas liber, continua el, a fost anuntat un concurs, care a avut loc joia trecuta, insa – potrivit lui Tischler – pentru ca rezultatul sa nu poata fi atacat, a avut loc doar un examen oral. Concursul a fost castigat de Grosu Ciprian, sprijinit de PD-L, scrie cotidianul ungar.
Potrivit aceleasi surse, despre demiterea lui Tischler autoritatile locale au declarat inca inainte de concurs, in mod deschis, in presa, ca el a trebuit sa plece pentru ca nu este membru PD-L. Pe Tischler nu au reusit insa sa-l indeparteze complet, pe baza rezultatului concursului oferindu-i-se functia de director adjunct. Fostul director nu doreste sa accepte aceasta functie decat cu niste conditii si anume sa poata continua toate acele programe care – spune el – sunt acum in pericol ca urmare a demiterii sale.
Doctorita Gyongyi Tar, internista si medic primar, conducea pana la schimbarea sa Directia de Sanatate a judetului Harghita. Intrebata de reporterul ziarului cu privire la cele intamplate, aceasta a spus ca motivul demiterii sale era clar inca de la inceput. Potrivit declaratiilor sale acordate Nepszabadsag, prefectul Constantin Struja i-a comunicat, 'cu intentia de a o ajuta', sa nici nu se duca la concurs pentru ca oricum nu va reusi. Functia sa a fost ocupata de Emilia Braic, de la Partidul Social-Democrat, spune dna Tar, care s-a declarat umilita de intreaga situatie.
'Schimbarea mea din functie prin metodele cele mai tenebroase jigneste demnitatea mea profesionala, in conditiile in care, in public, am fost admonestata, in timp ce in discutiile private am fost laudata', arata medicul, care considera umilitor si faptul ca, desi are la activ doua examene de medic specialist si unul de medic principal, i s-a oferit doar un post de consilier la administratia unde lucra.
Intre timp, prefectul Struja i-a cerut sa nu plece din judet pentru ca este mare nevoie de experienta sa profesionala, spune dna Tar. Dat fiind ca postul de director l-a castigat prin concurs si pentru ca era functionar public, ea a intentat proces angajatorului la tribunalul administrativ.