15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialNeîncredere şi consternare în presa franceză după arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

Neîncredere şi consternare în presa franceză după arestarea lui Dominique Strauss-Kahn

De la neîncredere la consternare, presa franceză se afla sub şocul arestării directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol, şi se întreba despre consecinţelor scandalului asupra Partidului Socialist şi alegerilor prezidenţiale din 2012, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Incredibil”, „improbabil”, „de neconceput”, „imposibil”, exclamă editorialiştii, care vorbesc despre „capcană”, „făcătură”, „lovitură de trăsnet” sau scenariul unui film de suspans, film prost, de categoria B, sau „thriller american”, întrebându-se care sunt beneficiarii scandalului.

Publicaţia regională La Nouvelle République du Centre Ouest descrie „un scenariu ideal pentru un serial foarte prost de categoria B”, în timp ce publicaţia regională Maine Libre se întreabă dacă Dominique Strauss-Kahn a „căzut într-o capcană a unui thriller hollywoodian improbabil”.

„Dominique Strauss-Kahn ştia că el era cel mai periculos inamic al său. Dominique Strauss-Kahn o dată scos din joc, rămâne un câmp de ruine şi alegeri primare necesare mai mult ca niciodată”, scrie Liberation (de stânga).

Potrivit Le Figaro (conservator), este evident că „Dominique Strauss-Kahn nu va fi următorul preşedinte al Republicii franceze”. „Stânga vede dispărând scenariul anunţat de institutele de sondare, care preziceau pentru Dominique Strauss-Kahn o cvasi-alegere de mareşal, în primăvara lui 2012”, potrivit cotidianului.

„Cui îi aduce profit scandalul?”, se întreabă publicaţia regională Presse Ocean. „Principalul beneficiar al eliminării lui Dominique Strauss-Kahn se numeşte Nicolas Sarkozy. Preşedintele îşi vede principalul adversar cu o greutate de picior, Partidul Socialist (PS) într-o situaţie jenantă şi o opinie publică chemată să aleagă între un bărbat de stânga acuzat de agresiune sexuală şi un candidat de dreapta, un presupus viitor tată, în cadrul legăturilor sacre ale căsătoriei”.

Unele publicaţii, ca regionalul Les Dernieres Nouvelles d’Alsace, apreciază că „eliminarea (lui Dominique Strauss-Kahn) nu este nici un lucru rău pentru PS şi nici unul bun pentru Nicolas Sarkozy”. „Nu există, fără îndoială, niciun regret să-l vezi pe Dominique Strauss-Kahn dispărând dintr-un peisaj care nu a încetat să se transforme. Acest bărbat strălucitor era, cu siguranţă, periculos pentru tabăra sa”.

Publicaţia catolică La Croix, dar şi alte publicaţii, se referă, de asemenea, la „umilire”. „O umilire pentru Dominique Strauss-Kahn şi pentru ai săi, dacă este nevinovat. O umilire pentru Franţa, în tot cazul dincolo de clivajele politice, pentru că imaginea ţării este, deja, afectată”.

 

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă