Hotarat sa-si continue programul nuclear in ciuda tuturor oprelistilor, Iranul a trimis ieri emisari la Moscova si Bruxelles, dand asigurari ca scopurile sale sunt pasnice.
Subiectul discutiilor din capitala Rusiei a fost propunerea Moscovei, sustinuta de occidentali, ca activitatile de imbogatire a uraniului sa aiba loc la o centrala nucleara ruseasca, in ideea ca astfel s-ar risipi temerile ca iranienii vor sa fabrice bombe atomice. Alaturi de China, Rusia este adepta unei politici mai flexibile fata de Iran, asigurand si constructia primei centrale nucleare a acestei tari, cea de la Bushehr.
Convorbirile de la Moscova nu se incheiasera cand, de la Bruxelles, ministrul iranian de Externe, Manoushehr Mottaki, a insistat ca Teheranul va continua oricum programul sau nuclear si ca un compromis nu va fi posibil decat daca europenii „vor accepta aceasta concluzie”. „Ne-am angajat sa nu mergem spre arma nucleara, in virtutea credintei noastre religioase. Armele nucleare nu figureaza in doctrina militara a Iranului”, a sustinut Mottaki.
Occidentul banuieste insa exact contrariul. Ambasadorul american la ONU, John Bolton, a declarat ca suspiciunile ar disparea daca Iranul va urma exemplul Libiei, tara care in 2004 a anuntat ca renunta la dezvoltarea si posesia armelor de distrugere in masa. „Acest lucru a determinat progrese substantiale in relatiile dintre Libia si SUA, dupa 24 de ani de izolare si sanctiuni americane. Daca Libia o poate face, si Iranul poate”, a spus Bolton.
Intre timp, Iranul a fost acuzat de ambasadorul american la Bagdad ca antreneaza militiile din Irak, carora le furnizeaza si armament. Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a inceput un turneu in Orientul Mijlociu, in incercarea de a limita influenta Iranului in regiune. Totusi republica islamica si-a gasit un aliat la mai putin de 300 de kilometri distanta de coastele Floridei, in persoana liderului comunist al Cubei, Fidel Castro, care a declarat ca sprijina ferm programul nuclear iranian.