25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialNegociatorul șef al opoziției siriene și-a anunțat demisia, pe fondul eșecului privind...

Negociatorul șef al opoziției siriene și-a anunțat demisia, pe fondul eșecului privind discuțiile de pace de la Geneva

Negociatorul șef al opoziției siriene,Mohammad Alloush, și-a anunțat, duminică, demisia, pe fondul eșecului discuțiilor de pace de la Geneva sub egida Națiunilor Unite, privind situația din Siria, informează Reuters, citat de Agerpres.

Mohammad Alloush, care este de asemenea reprezentantul puternicei facţiuni a rebelilor Jaish al Islam în cadrul Înaltului Comitet de Negocieri (HNC) cu sediul în Arabia Saudită, a declarat, într-un comunicat transmis agenţiei Reuters, că negocierile de pace nu au reuşit de asemenea să asigure eliberarea a mii de deţinuţi sau să împingă Siria spre tranziţie politică fără preşedintele Bashar al-Assad. 
    
Şeful principalei delegaţii a opoziţiei siriene, Asaad al-Zoubi, a declarat, pentru canalul Hadath TV, că şi el vrea să fie eliberat din postul său în cadrul HNC, dar nu a confirmat că a luat o decizie similară, notează Reuters. 

Citește și: Noi discuții între SUA și Rusia, pe tema situației din Siria
    
Potrivit unei surse din opoziţie, Zoubi a fost înlocuit într-o remaniere a echipei de negociere a HNC ce include atât facţiuni militare, cât şi grupări politice. 
    
Potrivit lui Zoubi, de patru luni nu au avut loc discuţii de pace reale de la lansarea ultimei runde de convorbiri de pace de la Geneva şi cererile opoziţiei pentru ca procesul susţinut de ONU să exercite presiuni asupra autorităţilor siriene pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare în zonele asediate nu au fost luate în seamă. 
    
Opoziţia siriană şi-a suspendat în aprilie participarea oficială la negocierile de pace declarând că va reveni numai dacă situaţia se schimbă radical pe teren, în semn de protest contra ofensivei armatei siriene şi considerând că aceasta înseamnă că încetarea focului este efectiv terminată. Cu toate acestea, ea s-a aflat sub o presiune puternică pentru a nu renunţa cu totul, aminteşte Reuters.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă